"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Μια υπέροχη εμπειρία

Απόλαυσαν φύση και γεύσεις στη Γιορτή Μανιταριών στο Παϊκο

Μια όμορφη πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Γιαννιτσών
Μια υπέροχη εμπειρία είχαν όλοι όσοι βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί στο καταφύγιο του Β.Α.Ο. στην κορυφή του Παϊκου. Κάτω από τον ζεστό ήλιο και το αεράκι του βουνού μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) από τα Γιαννιτσά αλλά και εκδρομείς - μέλη αντίστοιχων συλλόγων από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν στη Γιορτή Μανιταριών που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος. Συγκεκριμένα εκδρομείς που οργάνωσαν οργανωμένη εξόρμηση από την Κοζάνη αλλά και εκδρομείς από την Έδεσσα, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη που έφτασαν στην κορυφή του βουνού με τα δικά τους μέσα, απόλαυσαν την ομορφιά του βουνού αλλά και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν τα μανιτάρια.
Ήδη από την προηγούμενη ημέρα αλλά και την Κυριακή το πρωί μέλη του Συλλόγου από τα Γιαννιτσά,.....
μικροί και μεγάλοι άνδρες και γυναίκες, μάζεψαν ποικιλίες μανιταριών και αφού άναψαν φωτιά επιδόθηκαν σε ένα άτυπο διαγωνισμό μαγειρικής.
Μανιτάρια ψητά, μανιτάρια τηγανητά, μανιτάρια σούπα ήταν οι βασικές παραλλαγές που κυριάρχησαν στις αυτοσχέδιες κουζίνες, ενώ από το μενού δεν έλλειψε η παραδοσιακή φασολάδα την οποία απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι, πίνοντας τσίπουρο και κρασί.
Ο καιρός βοήθησε και όλα κύλησαν ομαλά ενώ δεν έλειψαν τα πειράγματα και τα ανέκδοτα δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα σε ένα φιλικό περιβάλλον που δημιούργησαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη γιορτή.
Σίγουρα η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά την ανάγκη επαφής με τη φύση, αλλά και τη γοητεία που προσφέρει το Παϊκο στις πλαγιές αλλά και στις κορυφές του οποίου συναντάμε νοστιμότατα μανιτάρια που μας προσφέρουν ιδιαίτερες και εξαιρετικές γεύσεις.
Οι διοργανωτές πάντως αυτής της Γιορτής έδωσαν ραντεβού την επόμενη χρονιά τέτοια εποχή για να αναδείξουν και να γευθούν τα Μανιτάρια, ενώ έδωσαν υπόσχεση για μια σειρά από ανάλογες συναντήσεις στη διάρκεια του έτους που θα φέρουν πιο κοντά τον άνθρωπο στη φύση, που τόσο την έχουμε ανάγκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου