"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

433 χιλιομέτρων νέα δίκτυα φυσικό αέριο που θα συνδέει Έδεσσα και Γιαννιτσά

FYSIKO_AERIO.jpeg
"Στην ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας οι ιδιώτες θα επενδύσουν 27,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 11,94 εκατ. ευρώ είναι οι επιχορηγήσεις. Η ΔΕΠΑ έχει επενδύσει ήδη 50,29 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα 433 χιλιομέτρων, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα 142 χιλιόμετρα της ΔΕΠΑ. Το δίκτυο θα φτάνει σε Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Εδεσσα και Γιαννιτσά."
Και με πλειοψηφικό πακέτο οι ιδιώτες στις νέες εταιρείες αερίου
Ακόμη και την πλειοψηφία των τριών νέων εταιρειών παροχής αερίου στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα μπορούν να αποκτήσουν οι ιδιώτες επενδυτές που θα επιλεγούν μετά τους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν.
Χθες, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δημοσίευσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών (η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον Γ. Μανιάτη), ανοίγοντας το δρόμο για την προκήρυξή τους στο προσεχές διάστημα.
Μεταξύ άλλων, στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι η συμμετοχή των επενδυτών θα είναι τουλάχιστον 35%, ωστόσο αν η οικονομική προσφορά του διαγωνιζόμενου που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία υπερβαίνει το 49% της αξίας της ΕΠΑ και η ΔΕΠΑ δεν θελήσει να διασφαλίσει το 51% της συμμετοχής της εισφέροντας πρόσθετο χρήμα ή πάγια στοιχεία, τότε ο επενδυτής αναλαμβάνει το ποσοστό της ΕΠΑ που αντιστοιχεί στην αξία της οικονομικής προσφοράς.
Στους διαγωνισμούς επιτρέπεται να συμμετάσχουν εταιρείες που διαχειρίζονται, αναπτύσσουν ή κατασκευάζουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι προμηθευτές αερίου. Πρακτικά, δηλαδή, στους διαγωνισμούς αναμένεται να συμμετάσχουν είτε οι ήδη υφιστάμενες ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, είτε ξένες εταιρείες διανομής είτε κοινά επιχειρηματικά σχήματα.
Οι διαγωνισμοί προβλέπουν δύο στάδια, αυτό της προεπιλογής των επενδυτών και, σε επόμενη φάση, την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και την κατακύρωση του διαγωνισμού.
Επενδύσεις 156 εκατ.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, για κάθε ΕΠΑ θα δημιουργηθούν 450-550 νέες θέσεις εργασίας (συνολικά περίπου 1.500, εκ των οποίων οι μισές μόνο στη φάση της κατασκευής), ενώ θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις ύψους 156 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 και η κατασκευή δικτύων 1.309 χιλιομέτρων.
Για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας το σύνολο των νέων επενδύσεων σε δίκτυα κ.ά. θα φτάσει τα 55,28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47,22 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών. Η ΔΕΠΑ έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις 62,57 εκατ. ευρώ με 157 χλμ. δικτύου, ενώ θα απαιτηθεί η κατασκευή άλλων 287 χλμ. δικτύου, ώστε να φτάσει το φυσικό αέριο σε Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα.
Στην ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας οι ιδιώτες θα επενδύσουν 27,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 11,94 εκατ. ευρώ είναι οι επιχορηγήσεις. Η ΔΕΠΑ έχει επενδύσει ήδη 50,29 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα 433 χιλιομέτρων, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα 142 χιλιόμετρα της ΔΕΠΑ. Το δίκτυο θα φτάνει σε Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Εδεσσα και Γιαννιτσά.
Στην ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις 61 εκατ. ευρώ (τα 38,3 εκατ. από ιδιώτες). Θα κατασκευαστούν 589 χλμ. νέου δικτύου, που θα προστεθούν στο δίκτυο της ΔΕΠΑ (148 χλμ.). Το δίκτυο θα μεταφέρει φυσικό αέριο σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου