"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Δεν ζήτησες απόδειξη; 100 ευρώ πρόστιμο

Δεν ζήτησες απόδειξη; 100 ευρώ πρόστιμο





 Σκούρα θα τα βρουν σε λίγο καιρό , όσοι δεν παίρνουν απόδειξη για τις αγορές τους. Κατά λάθος ή επίτηδες, αν σας πιάσουν δεν θα εξετάσουν τέτοιες λεπτομέρειες! Αντίθετα, θα κοπεί αμέσως το… χαρτάκι που θα λέει ότι πρέπει να πληρώσετε 100 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπεται η επιβολή προστίμου 100 ευρώ, σε βάρος των φυσικών προσώπων που θα διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια ελέγχου ότι δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους.
Το πρόστιµο θα καταβάλλεται εντός 10 ηµερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, µε έκπτωση 50%. Για τα πρόστιμα, θα προβλέπεται έκπτωση 40% αν το ποσό θα δίνεται σε δόσεις, 60% αν καταβληθεί εφάπαξ, ενώ θα δίνεται επιστροφή έως και 30%, σε όσους πληρώνουν τα πρόστιμα.
Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής άνω των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε.
Επίσης, καθιερώνεται νέο point system για τις παραβάσεις, όπου θεσπίζονται για πρώτη φορά «κίνητρα συμμόρφωσης», ενώ υπάρχουν ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές φορολογικές παραβάσεις.
Για όλους το Πόθεν έσχες από το 2012:
Από το 2012 οι φορολογούμενοι θα συμπληρώνουν σε νέα ειδικό έντυπο (Ε10) όλα τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από δάνεια, καθώς και τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή, αποκαλύπτοντας όσους κρύβουν εισοδήματα και δαπάνες από την Εφορία.
Μεταξύ εσόδων και δαπανών θα υπάρχει μία απόκλιση της τάξεως του 15% έως 20%. Εφόσον η διαφορά θα είναι υψηλότερη, τότε θα καταβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού της διαφοράς.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με έσοδα (εισόδημα) 30.000 ευρώ δηλώνει δαπάνες και -τραπεζικές- καταθέσεις ύψους 20.000 ευρώ.
Εφόσον η επιτρεπόμενη διαφορά είναι 20%, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έπρεπε να δηλώσει -τουλάχιστον- 24.000 ευρώ σε έσοδα/καταθέσεις.
Για τη διαφορά των 4.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 400 ευρώ.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου