"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

6 τροφές για... σκέψη


Το καλλίγραμμο σώμα σίγουρα είναι ένας σημαντικός στόχος που μας βοηθά να διαμορφώσουμε τη διατροφή μας. Τι θα λέγατε, όμως, μέσα από τα γεύματά σας να αποκτούσατε και μυαλό ξυράφι που δεν θα σας προδώσει, διατηρώντας τον εγκέφαλό σας πιο υγιή από ποτέ;

Συνήθως οι διατροφικές μας επιλογές βασίζονται στο κατά πόσο θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας, χωρίς να φορτωθούμε με θερμίδες που δεν μπορούμε να κάψουμε και θα κορέσουν την πείνα μας, χωρίς να μας «δηλητηριάσουν» με κορεσμένα λιπαρά.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπόψη, πριν επιλέξετε το διατροφικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών και μια σημαντική είναι το πώς θα διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Μαζί, λοιπόν, με το διάβασμα και τα Sudoku, οι παρακάτω τροφές θα κρατήσουν τον εγκέφαλό σας υγιή και σε εγρήγορση, ακόμη και όταν θα σβήσετε τα… 80α σας κεράκια.

Καρύδια: ο «έξυπνος» ξηρός καρπός

Ακόμη και το σχήμα τους παραπέμπει σε έναν μικρό εγκέφαλο, άρα η Μητέρα Φύση φαίνεται πως ξέρει τι κάνει… Πράγματι, σε μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition αποδείχτηκε ότι τα διατροφικά μοντέλα, στα οποία τα καρύδια καταναλώνονται σε ποσοστό 2%, παρουσίασαν καθυστέρηση στην εμφάνιση σημαδιών γήρανσης στους εγκεφάλους γηραιότερων ποντικών, διατηρώντας τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητά του να επεξεργάζεται πληροφορίες. Μια διαφορετική μελέτη, που παρουσιάστηκε το 2010 στο Διεθνές Συνέδριο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αναφέρει ότι τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ παρουσίασαν βελτίωση στη μνήμη, την εκμάθηση και το συγχρονισμό, όταν η διατροφή τους εμπλουτίστηκε με καρύδια. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές καταπολεμούν τη ζημιά που γίνεται στα εγκεφαλικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Καρότα: για να μην ξεχνάτε που βάλατε τα κλειδιά σας

Το αγαπημένο φαγητό του Μπαγκς Μπάνι είναι γνωστό ότι κάνει καλό στα μάτια, αλλά όπως φαίνεται, είναι ευεργετικό και για τον εγκέφαλο. Τα καρότα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ενός συστατικού ονόματι λουτεολίνη, το οποίο μπορεί να μειώσει την αποδυνάμωση της μνήμης λόγω ηλικίας, αλλά και την εμφάνιση φλεγμονών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Journal Nutrition. Στο πλαίσιο της μελέτης, φάνηκε ότι στα ποντίκια που χορηγούνταν 20 mg λουτεολίνης καθημερινά, διαπιστώθηκε μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, ενώ οι ερευνητές ανέφεραν ότι αποκαταστάθηκε και η μνήμη τους, η οποία πλησίασε τα επίπεδα νεότερων ποντικών. Το ελαιόλαδο, οι πιπεριές και το σέλινο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη.

Φράουλες, βατόμουρα και μύρτιλλα: πλούσια σε ευεργετικές βιταμίνες

Τα σαρκώδη αυτά φρούτα, εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες, οι οποίες, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, τονώνουν τη μνήμη μας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης συμπληρωμάτων με χυμό μύρτιλλου, οι ενήλικες που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα στη μνήμη τους, βελτίωσαν τις ικανότητες εκμάθησης και ανάκλησης πληροφοριών σε σχέση με διαφορετικό γκρουπ, το οποίο δεν έλαβε τα συμπληρώματα – ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Σε διαφορετική μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, οι ερευνητές αναφέρουν ότι φρούτα, όπως τα μύρτιλλα και οι φράουλες, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να μειώσουν το στρες που συνδέεται με τη γήρανση και να αυξήσουν τη δυνατότητα αποστολής σημάτων του εγκεφάλου.

Ψάρι: τα ωμέγα-3 του μας κάνουν εξυπνότερους

Παρ’ όλο που πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδεχομένως να μην επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένιση που προκύπτει με το πέρασμα των χρόνων, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να τελικά να επιβραδύνει την εξασθένιση αυτή. Μελέτη του 2005, που δημοσιεύτηκε στο Journal Archives of Neurology, έδειξε ότι όσοι άνω των 65 κατανάλωναν 2 γεύματα με ψάρι την εβδομάδα για 6 χρόνια, είχαν περίπου 13% μείωση στη γνωστική εξασθένιση, σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν ψάρι τακτικά. Όσοι, πάλι, κατανάλωναν ψάρι μία φορά την εβδομάδα, το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 10%. Ακόμη, τα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και μπορούν να μας προστατέψουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Journal Neurology.

Καφές και τσάι: τα ροφήματα της εγρήγορσης

Για πολλούς η χρησιμότητα ενός φλιτζανιού καφέ το πρωί περιορίζεται στο ότι μας βοηθάει να ξυπνήσουμε μετά τον άγριο χτύπο του ξυπνητηριού. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι τόσο ο καφές, όσο και το τσάι, μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease γνωστοποίησε ότι όταν οι ερευνητές έδιναν καφέ με καφεΐνη σε ποντίκια γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, η νόσος είτε εξελισσόταν με πολύ αργούς ρυθμούς ή δεν παρουσιαζόταν καθόλου. Με βάση αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο καφές μπορεί να έχει θεραπευτική δράση στους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο, ενώ και το τσάι δεν πάει πίσω. Όσοι το προτίμησαν στο πλαίσιο μελέτης του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, Health and Aging, τα πήγαν καλύτερα σε τεστ μνήμης και επεξεργασίας πληροφοριών, από αυτούς που δεν το κατανάλωναν.

Σπανάκι: για μυϊκή και… εγκεφαλική δύναμη

Πολλοί ίσως χρειάζονταν αντάλλαγμα για να το φάνε στην παιδική τους ηλικία υπό τις πιέσεις των γονιών, αλλά το καλό είναι ότι οι υποχωρήσεις δεν πήγαν στράφι. Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό περιέχει βιταμίνες C και Ε, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες. Μάλιστα, μελέτη του 2000, δημοσιευμένη στο Journal of Gerontology, έδειξε ότι όσα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή εμπλουτισμένη με συμπληρώματα βιταμίνης Ε, παρουσίαζαν 500-900% αύξηση στους ιστούς του εγκεφάλου και των νεύρων σε περίοδο 8 μηνών, όπως και αύξηση στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, του χημικού της… ευχαρίστησης που ελέγχει τη ροή των πληροφοριών σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου. Διαφορετική μελέτη του 2000, δημοσιευμένη στο Journal Brain Research, έδειξε, επίσης, ότι πολλές από τις απώλειες μνήμης των «ηλικιωμένων» ποντικών ανατράπηκαν όταν στη διατροφή τους προστέθηκε σπανάκι, φράουλες και μύρτιλλα.

www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου