"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μηνύματα και εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Η αυριανή ημέρα αποτελεί για τους έλληνες ημέρα σύμβολο της αντίστασης και της αντιδικτατορικής δράσης. Η 17η Νοεμβρίου ημέρα σταθμός στη νεότερη ιστορία του έθνους μας επιβεβαιώνει κάθε χρόνο την ανάγκη για διαρκή πάλη ενάντια σε κάθε μορφής εξουσία, που στερεί δημοκρατικά δικαιώματα, που εγκλωβίζει επικίνδυνα τις προσδοκίες του λαού μας και που τον υποχρεώνει να ζει κάτω από τις οδηγίες των κάθε μορφής άτυπων κατακτητών. Είναι μια ημέρα επανάστασης των νέων για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή την ημέρα συλλογικοί φορείς, κόμματα, αυτοδιοίκηση αλλά και κοινωνικά κινήματα στέλνουν το δικό τους μήνυμα, μέσα από δημόσιες δηλώσεις και διοργάνωση εκδηλώσεων. Παρακάτω ακολουθούν μερικές....
από αυτές όπως μας έχουν αποσταλεί από τοπικούς φορείς 
Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τριανταοκτώ χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το κεντρικό σύνθημα των αγωνιστών «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» βρίσκει ένα νέο νόημα μέσα από τις δυσκολίες και τις κρίσιμες πολιτικά στιγμές που ζει η πατρίδα μας.
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί μία ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε ξανά για τα ιδανικά και τις αξίες που χρειάζεται η κοινωνία μας προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να ατενίσει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.
Τιμούμε τους εξεγερμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου και όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι τοπικές κοινωνίες σε περιόδους κρίσης. Η συλλογικότητα, η αμοιβαιότητα, η ανιδιοτέλεια, η ανάληψη πρωτοβουλιών μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη υψηλών στόχων. Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τα τοπικά κύτταρα της δημοκρατίας, μπορούν να έχουν μία σημαντική συμβολή στην αναστροφή της απογοήτευσης και της αγανάκτησης που νιώθουν πολλές ελληνικές οικογένειες προς μία κατεύθυνση δημιουργικότητας, προοπτικής και ελπίδας.
Ο αγώνας για νέες κοινωνικές κατακτήσεις, ποιότητα ζωής και ευημερία είναι διαρκής. Η Ελλάδα μπορεί, με τη νεολαία σε πρώτο ρόλο και την ενεργό συμμετοχή όλων μας, να διεκδικήσει μία περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 Η εκδήλωση στην Έδεσσα

Ο Δήμος Έδεσσας τιμώντας την 38η επέτειο της εξέγερσης των Αγωνιστών του Πολυτεχνείου, καλεί τους δημότες σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Το πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία και κατάθεση στεφανιών προς τιμήν των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, δήλωσε σχετικά: «Ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι εξαιρετικά επίκαιρος, καθώς τιμούμε τους αγώνες των φοιτητών και του λαού για ελευθερία, βελτίωση της παιδείας και του οικονομικού επιπέδου του ελληνικού λαού, όπως συνοψίζονται στο σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε είναι απαραίτητο να αντλήσουμε δύναμη από τις σημαντικές ιστορικές στιγμές του Ελληνικού λαού για να μπορέσουμε να συμβάλουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, στη βελτίωση της κατάστασης της πατρίδας μας».

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Γιαννιτσών για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Πολυτεχνείο 2011

«Ψωμί – παιδεία – ελευθερία»!.
Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα αιτήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, όταν ένας λαός βυθίζεται στην πείνα, τη φτώχεια, και την αμάθεια με τη βία, τις συνεχείς αντιδημοκρατικές εκτροπές; Σήμερα που ένα ιδιότυπο πραξικόπημα συντελείται, χωρίς συνταγματάρχες, όπου η στέρηση της ελευθερίας δεν έχει τη μορφή των φυλακίσεων και των βασανιστηρίων, έχει ενδυθεί έναν πιο «πολιτισμένο» μανδύα, ωστόσο καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: «Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα» να εκτελούμε υπάκουα τις «έξωθεν» εντολές, απλοί φιλοξενούμενοι μιας χώρας που θα κατέχουν άλλοι, θεατές μιας ζωής που άλλοι θα ορίζουν την τύχη της.
Τριάντα οχτώ χρόνια μετά, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου όχι απλά παραμένουν επίκαιρα αλλά αποτελούν και σύγχρονα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δοκιμάζεται από τα απίστευτα άδικα οικονομικά μέτρα που έχουν εξοντώσει τον κόσμο της εργασίας. Το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ γίνεται το σύνθημα της εποχής μας, για να αντισταθούμε στα σχέδια της μόνιμης λιτότητας και εξαθλίωσης, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών ακόμη και της παιδείας και της υγείας, της παράδοσης του δημόσιου πλούτου της χώρας, της κατάργησης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων.
Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου που έκαναν πράξη τα μεγάλα ιδανικά, που απέδειξαν πως η βαθιά πίστη στη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία, μπορεί να ανατρέψει κάθε μορφής τυραννία.
Καλύτερη τιμή στο Νοέμβρη είναι σήμερα η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει το νήμα που θα ενώσει το λαϊκό ξεσηκωμό των εργαζομένων, των φοιτητών, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μεταναστών και όλοι μαζί :
Ας διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Ας ανατρέψουμε τις επικίνδυνες αντιλαϊκές πολιτικές
Ας θυμηθούμε εκείνους τους νέους, ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ
O ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου