"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι εικασίες, η επιφύλαξη και οι ντεντέκτιβ Πουαρό!

ds-pellas-27Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2011, τα κυρίαρχα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν οι εγκρίσεις των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας για την ψήφιση του ισολογισμού – απολογισμού οικ. έτους 2011 (χρήση 2010) των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων Γιαννιτσών, Μ. Αλεξάνδρου, Κρύας Βρύσης, Πέλλας και Κύρρου.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Σίσκος ψήφισε λευκό σε όλα αιτιολογώντας πως δεν έχει γνώση των στοιχείων των Επιχειρήσεων. Τις εισηγήσεις έκαναν οι αρμόδιοι λογιστές των πρώην Επιχειρήσεων.
Οι ισολογισμοί για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Γιαννιτσών, Μ. Αλεξάνδρου και Πέλλας εγκρίθηκαν από τη δημοτική αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση, όχι όμως του Κύρρου και της Κρύας Βρύσης. Ειδικά για τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην δήμου Κρύας Βρύσης, το θέμα ''κόλλησε'' λόγω της υπόθεσης που παραμένει ανοιχτή γιατί το πρόστιμο που έχει καταλογιστεί από το ΣΔΟΕ φτάνει τις 220.000,00 χιλιάδες ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Φ. Μηλώσης μίλησε για όσα έχουν ακουστεί για μαύρη εργασία και τον έλεγχο που διενεργείται από τους οικονομικούς επιθεωρητές, και έθεσε το ερώτημα αν θα υπάρξουν αυτεπάγγελτα πρόστιμα από το ΙΚΑ ή την Επιθεώρηση εργασίας...
Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: «Ο λογιστής έκανε τον έλεγχο και συνέταξε τον Ισολογισμό, όπως όλοι, με βάση τα παραστατικά που είχαν υπόψη τους, αυτά που τους κατατέθηκαν. Κάποια μπορεί να μην τους κατατέθηκαν και να βγουν μετά. Οι οικονομικοί ελεγκτές για αυτό μπήκαν, μπορεί να βρουν κι άλλα...».
Η επιφύλαξη
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑΠ όπου στη συνεδρίαση του οι σύμβουλοι ψήφισαν «με επιφύλαξη». Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Ε. Λούσπα αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι μπήκαν οι οικονομικοί ελεγκτές και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το θέμα. «Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες» υποστήριξε.
Ο δήμαρχος, Γ. Στάμκος δήλωσε ότι «Για το θέμα της Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην δήμου Κρύας Βρύσης έχουμε κάνει μαραθώνια συμβούλια και είπαμε για το πρόστιμο του ΣΔΟΕ. Μιλάμε τώρα για τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα του 2010 και ζητάτε να απολογηθούμε εμείς. Δεν κρίνουμε τον κ. Λάλα (λογιστής) Δημοτικής Επιχείρησης Κ. Βρύσης- δεν είναι ορκωτός. Δεν θα γίνουμε Πουαρώ για να βρούμε τους μυστήριους και τους ύποπτους. Γίνεται έλεγχος από τους οικονομικούς ελεγκτές. Αυτή είναι η ουσία. Η καταλληλότερη για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν κάνουμε εκπτώσεις. Σε οκτώ μήνες λειτουργίας βάλαμε σε τάξη πολλά. 342.000,00 ευρώ ρυθμίστηκαν στο ΙΚΑ, χώρια οι μισθοί που ικανοποίησαν σχεδόν στο σύνολο, τους εργαζόμενους. Γίνεται έλεγχος σε όλες τις εταιρίες...» ισχυρίστηκε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μουχτάρης όμως είπε ότι «σε ότι με αφορά δεν το ψηφίζω» συμφώνησαν και οι κκ. Ελευθερίου και Καραμπατζάκης, οπότε η μείζον αντιπολίτευση καταψήφισε στη συνέχεια στο σύνολό της.
Το έργο μέσω ΣΔΙΤ
Το επόμενο θέμα που απασχόλησε αφορούσε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο Διαδημοτικής Συνεργασίας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας, για την υλοποίηση του έργου: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας ( Ν.Α τμήμα) Ν. Πέλλας και καθορισμός του τρόπου υλοποίησης. Η δημοτική αρχή φαίνεται πως αποφάσισε το έργο να πάει μέσω ΣΔΙΤ, γεγονός που δυσαρέστησε την αντιπολίτευση, έφερε κόντρα και εν τέλει ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, όπως και η έγκριση σύμβασης υπεργολαβίας της Κοινοπραξίας « Δημοσθένης Κατασκευαστική ΑΒΕΤΕ – Πολατσίδης Παύλος του Δημοσθένη) με τον υπεργολάβο Ιωάννη Κ. Ανδρονικίδη και Σια Ο.Ε για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης οδών – πεζοδρόμων – χώρων πρασίνου περιοχής παλαιών Σφαγείων, έως Δημαρχείο.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μ. αντιπολίτευσης, Στάθης Ανδρεάδης μας μίλησε για τα θέματα αυτά και σύμφωνα με την άποψη του:
«Δεν μπορεί να τρέχουνε μελέτες για να κάνουμε κάτι καινούριο και σε δυο τρία χρόνια μετά να γίνονται άλλα. Αν κάποια στοιχεία του έργου δεν υλοποιηθούν σωστά μπορεί να οδηγηθούμε στην μη ολοκλήρωση του έργου. Η αρμόδια Αντιδημαρχία έχει την υποχρέωση να επιβλέπει παράλληλα και αυτή το έργο. Δεν μπορεί ένα φρεάτιο ή οποιοδήποτε υλικό να είναι για δέκα μέρες πρέπει να είναι για μια ζωή» είπε για το έργο ανάπλασης της περιοχής παλαιών Σφαγείων, έως το Δημαρχείο.
«Για τον ΧΥΤΑ η προηγούμενη διοίκηση του κ. Παπανικολάου είχε ωριμάσει της μελέτες, τώρα βλέπουμε την υλοποίηση. Είδαμε τον κύριο Στάμκο να προκρίνει την λύση της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη λεγόμενη ΣΔΙΤ . Δεν ξέρω αν κάποιος τον προέτρεψε ή θεώρησε ότι αυτή η λύση είναι σωστή . Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έρθει ένας εργολάβος, θα δοθεί δηλαδή σε ιδιώτη θα διεκδικήσουμε ως δήμος - κατά δήλωση του δημάρχου- το 50% θα βάλει και αυτός-ο εργολάβος- άλλο ένα 50% και τα επόμενα τριάντα χρόνια θα εκμεταλλεύεται το έργο, που δεν είναι αμελητέο... Και 30 χρόνια μετά θα είναι περασμένης τεχνολογίας κάτι που θα είναι μη σημαντικό για μας;
Ύστερα ο κ. Παπανικολάου έχει προχωρήσει στη θητεία του για αυτό το έργο σε μελέτες προέταξης, μελέτες για το εργοστάσιο, για αξιοποίηση των απορριμμάτων, και υπάρχει ένας δρόμος χρηματοδότησης του έργου που πρέπει να διεκδικηθεί, όχι να πάμε μέσω ΣΔΙΤ, που αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα μπει ταφόπλακα στο έργο.
Μπορεί να μη θέλουμε να το υλοποιήσουμε και να λέμε 'πάμε μέσω ΣΔΙΤ'.
Για το στήσιμο του εργοστασίου και για περιβαλλοντικά έργα που είναι και τα μόνα έργα που προωθούνται την εποχή αυτή, μπορούμε να διεκδικήσουμε λεφτά και θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τα έσοδα και να έχουν δουλειά 5 άνθρωποι που εργάζονται στο δήμο. Αν διεκδικήσουμε μπορούμε να κερδίσουμε. Η υλοποίηση αυτή έχει επισφάλεια και δε θα είναι επ' ωφελεία του δήμου. Ο δήμος θα έχει όφελος μόνο μέσα από τη δημόσια λειτουργία του έργου αυτού» κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.
Παιδικοί σταθμοί σε αναστολή
Επίσης σημαντικό ζήτημα που τέθηκε εκτός ημερησίας είναι το μέλλον κάποιων παιδικών σταθμών, όπως αυτού στις Αμπελιές που είναι σε αναστολή. Ο επικεφαλής της μ. Αντιπολίτευσης, Ν. Παπανικολάου ρώτησε γιατί συμβαίνει αυτό και τι χρέη είχαν οι άλλοι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και ποια είναι η οικονομική δυσπραγία.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕ.Κ.Α.Π.Π.Α, Μ. Μαντζούκη «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το δημόσιο χρήμα. Είμαι στη χαρά να πω για 17 παιδικούς σταθμούς και για 15 ΚΑΠΗ ότι τα οικονομικά μας είναι καλά και υπάρχει απόθεμα 40.000 ευρώ από τους παιδ. Σταθμούς».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μ. αντιπολίτευσης, Α. Καραμπατζάκης τόνισε πως «Δεν ήταν σκέψη για αναστολή των παιδικών σταθμών για τις Αμπελιές, τα Εσώβαλτα και τη Νέα Πέλλα, αλλά γεγονός που αναστάτωσε και κινητοποίησε τους γονείς και έγινε συζήτηση στις Αμπελιές».
Ο δήμαρχος αιτιολόγησε την κατάσταση λέγοντας ότι τα παιδιά δεν τα μετράμε με λεφτά: «Το ζήτημα είναι η ασφάλεια τους. Προτρέψαμε τον κόσμο να πάει στις Αμπελιές, αλλά δεν έγινε. Υπήρξε ξαφνική συνταξιοδότηση 5 ατόμων. Τι να κάνουμε; Υπάρχει σταθμός που λειτουργεί με 40 παιδιά, μία βρεφονηπιοκόμο και μία καθαρίστρια... αυτό δεν παρέχει ασφάλεια...».
Εργασίες ασφάλειας ισόπεδων κόμβων και ηλεκτροδότησης του Ασβεσταριού
Στη συνέχεια, ομόφωνα πέρασαν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την διερεύνηση της αναγκαιότητας της αναμόρφωσης της λειτουργικότητας της; Οδικής ασφάλειας ισόπεδων κυκλοφοριακών κόμβων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πέλλας και οι εργασίες ηλεκτροδότησης του οικισμού Ασβεσταριού Δημοτικής Κοινότητας Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας, συνολικού ποσού 43.629,58 €.
Βράβευση αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Δημοτικής Κοινότητας Πέλλας
Στο τέλος της συνεδρίασης έγινε η βράβευση αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Δημοτικής Κοινότητας Πέλλας από το κληροδότημα της Έλλης Μακαρόνα. Από την Α Τάξη αριστούχος είναι ο μαθητής Απόστολος Πουσκουλάς, από τη Β' Τάξη η Αικατερίνη Γκανάκα και από την Γ' Τάξη δύο αριστούχες μαθήτριες ισοβάθμισαν οπότε και μοιράστηκαν το ποσό των 150 ευρώ. Είναι η Αικατερίνη Σταυρακάκη και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Χ.Π.
πηγή:Λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου