"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικος Λόγος του Μητροπολίτη Ιωήλ

mitropolitis_edessasΑγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί εν Κυρίω,Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης στο Ευαγγέλιο που έγραψε, επιγραμματικά αναφέρει πως ο Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, έγινε σαρξ, δηλαδή άνθρωπος• «Ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Ιω. 1,14). Ας δούμε τι λέγουν οι άγιοι Πατέρες πάνω στο σπουδαίο αυτό γεγονός, που είναι και η σωτηρία του ανθρώπου.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ερμηνεύοντας το χωρίο αυτό θα πει: «Τούτο δε εστι το γενέσθαι σάρκα τον Λόγον και την του δούλου μορφήν αναλαβείν τον Δεσπότην• εγένετο γαρ Υιός ανθρώπου, Θεού γνήσιος ων Υιός, ίνα τους των ανθρώπων υιούς τέκνα ποιήση Θεού», δηλαδή: «Αυτό σημαίνει να γίνει σάρκα (άνθρωπος) ο Λόγος και να αναλάβει ο Δεσπότης Κύριος την μορφήν του δούλου. Έγινε Υιός ανθρώπου, ενώ ήταν γνήσιος Υιός του Θεού, για να κάνει τους ανθρώπους παιδιά του Θεού».
Ο άνθρωπος είχε με την παρακοή του πέσει σε «πτώμα ανίατον», δηλαδή σε πτώση που δεν γιατρευόταν, ούτε μπορούσε να διορθωθεί από κάποιον. Είχε ανάγκη από το δυνατό χέρι του Θεού, για να σηκωθεί όρθιος. Ο Χριστός με την ενανθρώπησή Του έδωσε χείρα βοηθείας στο λογικό πλάσμα Του και του χάρισε την άνωθεν αναγέννηση «εξ ύδατος και πνεύματος» (Ιω. 3,5).
Πήρε την ανθρώπινη φύση ο Χριστός και δεν την απέβαλε, ούτε την αποχωρίσθηκε ποτέ. Την ανέβασε μάλιστα στα δεξιά του Πατέρα Του και από εκεί συνεχώς ιερουργεί το μυστήριο της σωτηρίας όλων των ανθρώπων. Αυτόν που οι άγγελοι αδυνατούν να δουν κατά Πρόσωπο, και ο Μωϋσής, αν και είχε την ίδια φύση με μας, κατά τον καιρό που έπαιρνε τον νόμο δεν μπόρεσε να δει την δόξα Του, εμείς είδαμε τον Λόγο του Θεού να περπατά ανάμεσά μας και «εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως Μονογενούς παρά Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας» (Ιω. 1,14). Για να δούμε τον Υιό του Θεού έπρεπε να κενωθεί από την δόξα της θεότητός Του και να περιβληθεί το ανθρώπινο σχήμα, για να θεραπεύσει το μέγα τραύμα, που λέγεται άνθρωπος.
Μεγάλους άνδρες της πνευματικής ζωής είχαμε πολλούς, όπως, παραδείγματος χάριν, τον Μωϋσή, τον Ηλία, τον Δανιήλ και άλλους• αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβληθεί με τον Υιό του Θεού, που έγινε παρομοιοπρόσωπος με μας. Είδαμε την δόξα του Κυρίου μας, αυτού που πάνω στην γη δίδαξε, φυγάδευσε δαιμόνια, νίκησε τον θάνατο, μας χάρισε το περισσό της ζωής και στο τέλος μας έκανε αδέλφια Του και παιδιά κατά χάρη του Πατέρα Του. Δεν απεκάλυψε την δόξα Του μόνο πάνω στο όρος Θαβώρ, αλλά με την όλη Του αναστροφή, την διδασκαλία Του και την παρουσία Του μας απεκάλυψε το θεανθρώπινο Πρόσωπό Του και την δόξα Του• «εν πάσιν οις έπραττε και έλεγεν» (αγ. Θεοφύλακτος).
Με την ενσάρκωση του Χριστού απλώνεται μπροστά μας, όπως τονίζει ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, το τραύμα, που είναι η ανθρώπινη φύση, αλλά και το φάρμακο, που είναι η πρόσληψή της από τον Λόγο του Θεού, και η αποκατάστασή της. Παρουσιάζεται το «νοσούν και το φάρμακον», δηλαδή η αρρώστιά μας, που είναι η φθορά της φύσεώς μας, αλλά και το φάρμακο, που είναι ο Χριστός• αυτό που έκλινε προς τον θάνατο, αλλά και Αυτός που μας ανέστησε προς την ζωή• αυτό που είχε νικηθεί από την φθορά, αλλά και Εκείνος που έδιωξε την αλλοίωσή μας• αυτό που ήταν υποδουλωμένο στον θάνατο, δηλαδή το ανθρώπινο γένος, αλλά και Αυτόν που κρατούσε τον θάνατο και υπερτερούσε αυτού• το στερημένο της ζωής, και τον χορηγό της ζωής, τον Κύριο Ιησού.
Η ενσάρκωση του Χριστού συνεχίζεται μέσα στην Εκκλησία και μάλιστα στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Συνεχώς ο Χριστός γεννάται μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και τους χαρίζει τα αγαθά της χάριτός Του. Κάθε ένας από μας γίνεται σκηνή του Θεού και Λόγου με την πίστη, την προσευχή, την συμμετοχή στα μυστήρια, με την ταπείνωση και την εργασία των εντολών. Πίσω από τις εντολές του Θεού κρύβεται ο Ιησούς Χριστός• «Εάν αγαπάτέ με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσετε» (Ιω. 14,15), και αλλού πάλι λέγει: «ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς εκείνός εστιν ο αγαπών με• ο δε αγαπών με αγαπηθήσεται υπό του Πατρός μου, καγώ αγαπήσω αυτόν και εμφανίσω αυτώ εμαυτόν» (Ιω. 14,21). Θα εμφανίσει ο Κύριος τον εαυτό Του σε αυτούς που τηρούν τις εντολές Του.
Στις ημέρες μας που ο κόσμος είναι βυθισμένος στην απελπισία και στην μοιρολατρία, που ο αγώνας γίνεται μόνο για τα υλικά πράγματα, που η πνευματική κατάσταση των ανθρώπων είναι ζοφερή και απέλπιδα, που η εκμετάλλευση και η ιδιοτέλεια κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ανθρώπων, που έχουμε λυγίσει κάτω από το βάρος των φοβιών του μέλλοντος και των επερχομένων διαφόρων δεινών, σε αυτή την φοβερή εποχή το μήνυμα των Χριστουγέννων πως ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος για μας, είναι ελπιδοφόρο. Μπορεί να χαρίσει στον άνθρωπο την χαρά που θα είναι μόνιμη. Δεν είναι τα υλικά αγαθά που καταξιώνουν τον άνθρωπο, αλλά η ζωντανή σχέση του με τον Ιησού Χριστό. Ο Χριστός ήλθε για να κάνει τον άνθρωπο χαρούμενο, έστω και αν αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες.
Ως Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με την αφορμή της σωτηριώδους επετείου της γεννήσεως του Χριστού, απευθύνομαι στον Ιερό Κλήρο, στους ευσεβείς Χριστιανούς, σε αυτούς που έχουν κάποια υπεύθυνη θέση, στους άρχοντες και τους αρχομένους, στους επιφανείς και αφανείς, στον λαό του Κυρίου μας, και εγκαρδίως τους εύχομαι να νιώσουν την χάρη της γεννήσεως του Χριστού και να καταλάβουν το μήνυμα της ενσαρκώσεώς Του, που είναι μήνυμα αγάπης και καλοσύνης.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Αδελφοί, χαίρετε και υγιαίνετε.
Χριστούγεννα 2011
Προς Θεόν ευχέτης σας
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

πηγή:Λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου