"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα..."

Η νέα πορεία στο ''αύριο'' το σλόγκαν της δημ. αρχής, αποτελεί παρελθόν για τους δημότες

 
enas-xronos-stamkosΈνα χρόνο μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής στον διευρυμένο δήμο Πέλλας, ο κόσμος όχι μόνο δεν έχει δει ό,τι του είχαν υποσχεθεί, αλλά αντίθετα βλέπει μία παρακμιακή διαδικασία που παίρνει διαστάσεις απόλυτης διάλυσης.
Αδράνεια, αλαζονεία, και ξεθώριασμα του αρχικού οράματος.
Δυστυχώς για τους δημότες η σημερινή δημοτική αρχή παραπαίει.
Όπως αποκαλύπτει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Πέλλας, Αντώνης Καραμπατζάκης «Από το πρώτο συμβούλιο φάνηκε το τι θα ακολουθούσε «αλλά φευ».
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την πόλη και ολόκληρο τον δήμο, δεν υπάρχει ζωντάνια και όλα κινούνται σε ρυθμούς απόλυτης νωχελικότητας.
Φυσικά οι επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καλύπτουν την αδράνεια της δημοτικής αρχής αφού η πλειοψηφία των δημοτών δεν έχει χρόνο ούτε διάθεση για να ασχοληθεί με την χειμερία νάρκη της.
Η καθημερινότητα λειτουργεί με τρόπο που τα όσα διαδραματίζονται σε δημοτικό επίπεδο να επικαλύπτονται από την αγωνία για το οικογενειακό μέλλον.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο απλός δημότης αδιαφορεί.
Το αντίθετο, σιωπηρά παραμερίζει το Δημοτικό σήμερα ευελπιστώντας στο Δημοτικό αύριο.
Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές ο δημότης νιώθει ότι η παρακμιακή πορεία της περιοχής μας συνεχίζεται όπως και την προηγούμενη τετραετία.
Ο κόσμος πίστεψε στην αλλαγή, στο όραμα που του υποσχέθηκαν και έπεσε στην παγίδα. Ας υποθέσουμε ότι φταίνε οι οικονομικές συνθήκες ...Όταν ανέλαβαν όμως η κρίση ήταν ορατή και ήξεραν. Αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να καλυφθεί πίσω από τέτοιες δικαιολογίες είναι οικτρά γελασμένος. Όποιος δεν μπορεί, τα μαζεύει, λέει αλλιώς τα περίμενα, δεν τα καταφέρνω και πάει σπίτι του.
Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Στάμκος έλεγε πριν τις εκλογές: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε έναν δήμο που να ακούει και να σέβεται όλους τους πολίτες, έναν δήμο που να αναπτύσσεται ισόρροπα και να βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Έναν δήμο με σύγχρονη διοίκηση και με απόλυτη διαφάνεια. Έναν δήμο που να σέβεται την ιστορία του με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.
Ο νέος δήμος μας μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, μπορεί να χαράξει νέα πορεία στο αύριο με ρεαλιστικούς στόχους και με όραμα, μπορεί να δώσει ελπίδα στους νέους και σε όλους τους πολίτες, αρκεί να αποφασίσουμε συμμετοχή και όχι αποχή, διεκδίκηση και όχι ηττοπάθεια, πρόταση και όχι άρνηση. Αρκεί να πάμε όλοι «μαζί για το αύριο».
Η ποιότητα ζωής, η νέα πορεία στο ''αύριο'' το εκλογικό σλόγκαν της δημοτικής αρχής, αποτελεί παρελθόν για τους δημότες ή έχουμε να ευελπιστούμε σε μια διαφορετική συνέχεια;
Έχοντας υπόψη ότι ο νέος δήμος κατανάλωσε αρκετούς μήνες για τη συνένωση των πρώην δήμων, τόσο για την κατανομή των υπαλλήλων σε θέσεις εργασίας όσο όμως και την στελέχωση γραφείων με αντικείμενο νέες αρμοδιότητες που περιήλθαν στον Δήμο και πριν ασκούνταν από την Νομαρχία, όπως Πολεοδομία, Κοινωνική Πρόνοια, Δ/νση Εμπορίου κ.λ.π. καθώς και το νοικοκύρεμα των χρεών των πρώην δήμων, δίνει στη δημοτική αρχή ως ένα βαθμό μία ευκαιρία να δείξει από δω και πέρα τι μπορεί να κάνει για όλο τον δήμο Πέλλας. Η περίοδος χάριτος όμως τελειώνει...
Ποια είναι όμως η άποψη των δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης για τη λειτουργία του δήμου στον ένα χρόνο θητείας του;
Ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Πέλλας, Γιώργος Ξανθόπουλος μας είπε: «Θεωρώ ότι ίσως τα προβλήματα, ίσως η απειρία, ίσως γιατί δεν ήταν έτοιμοι για αυτή την ''εξουσία'' της διοίκησης, νομίζω ότι δεν έκαναν βήματα στον ένα χρόνο διοίκησης γιατί και τα έργα που παρουσιάζουν τώρα είναι προϊόν δικής μας εργασίας και κυρίως της Αντιδημαρχίας της Τεχνικής Υπηρεσίας και γενικά των συναδέλφων που διοικούσαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Από δω και πέρα θα ασκηθεί η κριτική, θα δούμε τι θα πράξουν, ποια θα είναι τα προγράμματά τους, γιατί μέχρι τώρα, όλα τα έργα και οι μελέτες είναι της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Οπότε, τελείωσε η περίοδος χάριτος και ξεκινάμε με μία διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Σε ότι αφορά τους πρώην δήμους και τα χρέη, για αυτά πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους δημάρχους που διοικούσαν. Για τον δήμο Γιαννιτσών-που ακούγεται ότι δεν αφήσαμε τίποτε, αυτό είναι ουτοπία- γνωρίζω ότι αφήσαμε 480.000 ευρώ στον δήμο για να έχει να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα όταν ανέλαβε και 820.000 ευρώ στον ενιαίο παιδικό σταθμό. Το ότι δεν αφήσαμε τίποτε είναι ασύστολα ψεύδη. Όποιος θέλει, με χαρτιά, με στοιχεία να τους αποδείξουμε ότι αφήσαμε ρευστό χρήμα στον δήμο και τους παιδικούς σταθμούς».
Ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Πέλλας, Αντώνης Καραμπατζάκης άφησε αιχμές για αλαζονεία και προσβολή των θεσμών: «Δυστυχώς, το 2011 ήταν μία χρονιά χαμένη για τη χώρα μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε τοπικό επίπεδο, η δημοτική αρχή προσπάθησε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Από το πρώτο συμβούλιο η παράταξή μας ήταν θετική στο δύσκολο έργο της νέας δημοτικής αρχής «αλλά φευ». Μάλιστα είχα πει ότι, «βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν η επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης». Τη συναίνεση δεν την είδαμε πουθενά. Η παράταξη που διοικεί σήμερα το Δήμο Πέλλας, επέλεξε το δρόμο της απόρριψης, του διαχωρισμού των πολιτών «στους δικούς μας και τους άλλους», την προσβολή των θεσμών, της σπατάλης και της επιβολής «χαρατσιών». Για να πάμε μπροστά πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να κάνουμε αυτό που οφείλουμε στον τόπο που μας γέννησε.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πέλλας, Χρήστος Σίσκος δήλωσε: «Εμείς ότι λέγαμε προεκλογικά, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Όλοι υποστήριζαν ότι ο ''Καλλικράτης'' θα ανοίξει νέους δρόμους. Εμείς λέμε ότι είναι η ταφόπλακα για τους δήμους και σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική και με την κυβέρνηση συνεργασίας, του Μαύρου Μετώπου, των κομμάτων του κεφαλαίου, αποδείχθηκε περίτρανα ακόμη και στον πιο δύσπιστο, ότι είχαμε δίκιο.
Σε ότι αφορά το δημοτικό συμβούλιο, η φωνή η δική μας είναι η φωνή υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, αυτό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από τα δημοτικά συμβούλια.
Πολλές από τις λειτουργίες πέρασαν στους δήμους και αυτό δυσχέρανε την κατάσταση, όπως η λειτουργία των σχολείων, με τις επιτροπές και τα γνωστά προβλήματα, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι. Για όλα αυτά, καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό που τον χαρακτηρίσαμε ως ανεδαφικό και φορομπηχτικό. Και εκεί είναι το ζήτημα: όταν η επιχορήγηση των δήμων από τον προϋπολογισμό του 2012, αναμένεται να είναι μόλις 1,8 δις ευρώ και οι πολίτες θα φορολογούνται περισσότερο και η προσφορά υπηρεσιών θα είναι υποβαθμισμένη. Αν υπήρχε άλλη διοίκηση, ίσως να είχε άλλες προτεραιότητες και τα πράγματα να ήταν διαφορετικά».
Χριστίνα Κωστογλίδου Παπαδοπούλου
 πηγή:Λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου