"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

...βασισμένη σε εύρημα από την Πέλλα,,,


Την “Οικία του Θεού Διονύσου” στην Πέλλα φιλοξενεί το μουσείο του Λούβρου


Ψηφιακή αναπαράσταση της Οικίας του θεού στην Πέλλα φιλοξενεί η έκθεση "Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η αρχαία Μακεδονία"

Μια ψηφιακή αναπαράσταση του συνόλου της Οικίας του Διονύσου στην Πέλλα, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εικονική αναπαράσταση ενός σημαντικού μνημείου της Μακεδονίας, εμπλουτίζει την έκθεση "Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η αρχαία Μακεδονία", που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου.
Η διεύθυνση του Μουσείου απευθύνθηκε στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού...

...και η επιλογή του μνημείου έγινε σε συνεργασία με τις επιμελήτριες της έκθεσης και τους αρχαιολόγους της ανασκαφής στην Πέλλα.
Η Οικία του Διονύσου είναι μια εξαιρετική ως προς το μέγεθος (3.440 τ.μ.), την πολυτέλεια και την ποιότητα κατασκευής κατοικία της μακεδονικής πρωτεύουσας, που χρονολογείται στην Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (τέλη 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ.), ενώ κατά την αναπαράστασή της χρησιμοποιήθηκαν οι πιο προηγμένες τεχνικές εικονικής πραγματικότητας για την ακριβή απόδοση των υφών, των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων. Επίσης, εντάχθηκαν στον φυσικό χώρο τους ευρήματα ανασκαφών και αναπαραστάθηκαν πλήρως δύο αίθουσες συμποσίου.
Οι κλίνες, τα τραπεζάκια, τα αργυρά και πήλινα αγγεία που περιλαμβάνονται βασίζονται σε ευρήματα από την ίδια την Πέλλα, τη Βεργίνα, το Δερβένι και άλλες μακεδονικές θέσεις, και πολλά από αυτά παρουσιάζονται και ως φυσικά αντικείμενα στην έκθεση, ενώ για πρώτη φορά γίνεται πλήρης ψηφιακή αποκατάσταση των ιδιαίτερα κατεστραμμένων τμημάτων από τον διάκοσμο του περίφημου ψηφιδωτού του "Κυνηγιού του Λέοντα".
Μάλιστα, στον ανδρώνα του Διονύσου παραστάθηκε κλίνη ύστερου ελληνιστικού τύπου, με τορνευτά πόδια και χάλκινο διάκοσμο, βασισμένη σε εύρημα από την Πέλλα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Λούβρου.
Τόσο τα αρχιτεκτονικά όσο και τα λοιπά αρχαιολογικά στοιχεία (επίπλωση-οικοσκευή) αποτέλεσαν αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και έγιναν με ευθύνη ειδικών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με προσωπικό από το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο του Λούβρου.
"Η συμμετοχή μας στην έκθεση του Λούβρου, πέρα από την τεράστια σημασία που έχει ως συνεργασία του Ιδρύματος με ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε συμβολικό επίπεδο: τη στιγμή που η χώρα βάλλεται πανταχόθεν και αντιμετωπίζει δριμεία κριτική, δεν απαντά μόνο με τα -ούτως ή άλλως γνωστά και αναμφισβήτητα- κλέη του παρελθόντος της, αλλά και με έργο σύγχρονο, επιστημονικά άρτιο, καλλιτεχνικά εμπνευσμένο και τεχνολογικά πρωτοπόρο. Υπενθυμίζει έτσι προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχει και μια Ελλάδα παραγωγική, δημιουργική και πρωτοπόρα", σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΜΕ, Δημήτρης Εφραίμογλου.

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου