"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αρχαίος Θησαυρός


Από το Αρχοντικό Γιαννιτσών ο αρχαίος θησαυρός που προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι.

Δύο ολόχρυσες προσωπίδες, φύλλα χρυσού, κοσμήματα και τέσσερα χάλκινα κράνη από τη Μακεδονία βρίσκονται από χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πυροβολισμοί στη Θεσσαλονίκη πριν από τις συλλήψεις

Δύο ολόχρυσες προσωπίδες και τέσσερα χάλκινα κράνη "φωνάζουν" από μακριά: τουλάχιστον τέσσερις αρχαϊκοί τάφοι στη Μακεδονία ανασκάφηκαν λαθραία και συλήθηκαν. Στη συνέχεια, οι αρχαιοκάπηλοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και νονοί της νύχτας, προσπάθησαν να πουλήσουν την πλουσιότατη από κάθε άποψη λεία τους. Έπεσαν όμως στην παγίδα...
 
...κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν, οι άλλοι καταζητούνται και τα αρχαία μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είδε με έκπληξη πως το περιεχόμενο του σακβουαγιάζ που ανοίχτηκε μπροστά του, κατά τις οκτώμισι προχθες το βράδυ, ήταν ασύλληπτο: δύο χρυσές προσωπίδες, τέσσερα χάλκινα κράνη, πολλά χάλκινα αγγεία και χάλκινα ή αργυρά κύπελλα, πάρα πολλά χρυσά κοσμήματα και φύλλα χρυσού, πήλινα ειδώλια κ.ά. ήταν όσα κρύβονταν μέσα. Χαρακτηριστικό της απουσίας κάθε ενδιαφέροντος για την αρχαιολογική τους αξία ήταν πως οι αρχαιοκάπηλοι είχαν τοποθετήσει τα λεπτεπίλεπτα φύλλα χρυσού που χρησιμοποιούνταν για διακόσμηση αντικειμένων ή ρούχων σε ένα απλό, πλαστικό ταπεράκι...
Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, Π. Γερουλάνος και Χρ. Παπουτσής, συνεχάρησαν τις υπηρεσίες τους, που εδώ και έναν χρόνο ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και πυροβολισμοί έπεσαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου και έγινε η σύλληψη δύο εκ των έξι αρχαιοκαπήλων.
Τα αρχαία θα πρέπει να συντηρηθούν και να μελετηθούν πριν οι αρχαιολόγοι εκτιμήσουν την αξία τους και τα χρονολογήσουν. Τα πρώτα συμπεράσματα πάντως είναι πως έχουν κατασκευαστεί κατά τα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου αι. π.Χ. και προέρχονται είτε από τη Σίνδο είτε από το Αρχοντικό Γιαννιτσών Πέλλας.
Εκεί έχουν εντοπισθεί ανασκαφικά νεκροταφεία με ταφές πλούσιες σε χρυσάφι σαν αυτό, το οποίο κατασχέθηκε χθες. Οι ταφές, όπως δείχνουν τα ευρήματα, ήταν ανδρικές.
Ωστόσο, στα αντικείμενα δεν περιλαμβάνονται όπλα ούτε χαρακτηριστικά εγχειρίδια - μαχαίρια, εκτός από ένα σπασμένο ξίφος.
Η παραπομπή των αρχαιοκαπήλων θα γίνει ανάλογα με την εμπορική αξία των αντικειμένων που είχαν κλέψει.
Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, εάν η αξία αυτή ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, τότε η παραπομπή γίνεται για κακούργημα.
Την αξία καθορίζει ειδική επιτροπή, την οποία εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει το θέμα πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την ερχόμενη Τρίτη.
πηγή:Πέλλα Δώθε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου