"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Διάλεξη της κας Μαρίας Ακαμάτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας



Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Δήμο Πέλλας, το οποίο πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη χτεσινή βραδιά φιλοξενήθηκε η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, η οποία μίλησε στη διάλεξη της για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κα Θεοδώρα Λειψιστινού, η οποία αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Πέλλας ευχαριστώντας παράλληλα το Δήμο Πέλλας για τη συνεργασία...

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πέλλας, κ. Γρηγόριος Σωτ. Στάμκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχαιότητες της Πέλλας, τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία αλλά και το βαρύνοντα ρόλο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Μεταξύ άλλων είπε: «…Η κατασκευή και η οργάνωση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου στην Πέλλα υπήρξε για τρεις δεκαετίες το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η επιθυμία αυτή δεν προερχόταν απλά από μία τυποποιημένη απαίτηση που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικεί για κάθε ελληνική πόλη τη λειτουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου. Η ίδια η ανασκαφή της Πέλλας, τα αρχιτεκτονικά λείψανα και τα ευρήματα που έρχονταν στο φως επέβαλαν τη δημιουργία του. Και είναι σίγουρο ότι για το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί και τη σημαντικότερη επένδυση πολιτισμού στην περιοχή καταβλήθηκε πολύς κόπος, εργασία και αγωνία. Η κα. Ακαμάτη θα έχει πολλά να μας πει γι’ αυτό το ζήτημα. Όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους: την τοπική κοινωνία της Πέλλας αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάσθηκε μέσα από κάθε ειδικότητα για την οργάνωση του μουσείου...».
Η διάλεξη της κας Ακαμάτη ξεκίνησε με την παρουσίαση της Πέλλας και την ανάπτυξη του πολεοδομικού της σχεδίου με τις ελληνιστικές οικίες, τα ιερά και την αγορά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναστηλωτικές εργασίες εντός του αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεση του με το μουσείο. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Η θέση, οι όγκοι του κτηρίου, η μουσειολογική πρόταση, τα σημαντικά εκθέματα εντυπωσίασαν το κοινό του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.
Οι επόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 στις 19.30. Πρόκειται για τα εγκαίνια της μικρής συλλογής της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Πέλλας με έργα πηλοπλαστικής των ατόμων με ειδικές ανάγκες του αντίστοιχου Κ.Δ.Α.Π.. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Πελλαίων εικαστικών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις φωτίζουν τη σύγχρονη εικόνα του Δήμου Πέλλας, την κοινωνική δράση και την εικαστική έκφραση των κατοίκων του.
πηγή: http://pelladothe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου