"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο Μητροπολίτης Προύσης στα Γιαννιτσά‏

altΤην Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 στις 20.00 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.
Στο πρώτο μέρος της εκδηλώσεως έψαλλαν επίκαιρους ύμνους μαθητές της Σχολής από τα τμήματα Αριδαίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.
Στο δεύτερο μέρος ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής παρουσίασε μέλη από την υμνολογία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής, Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ.Αντωνίου Πατρώνα.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος ο Σεβασμιώτατος επέδωσε πτυχία και διπλώματα σε μαθητές της Σχολής, οι οποίοι αποφοίτησαν κατά το διδακτικό έτος 2010-2011.
alt





Κατακλείοντας την εκδήλωση ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για την τιμητική αφιρέρωσή της στο πρόσωπό Του και απέδωσε την αφιέρωση στον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος συνδέεται με δεσμούς πνεύματος και αίματος με τον τόπο, όπως μαρτυρεί η ιστορία.
Αποδίδοντας τα εύσημα στους συντελεστές της εκδήλωσης εξέφρασε τη χαρά Του για τη μεγάλη συμμετοχή του λαού και εξήρε τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της Βυζαντινής Μουσικής στον τόπο μας ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους. Προσέθεσε μάλιστα ότι σήμερα, σε διάφορα σημεία της Οικουμένης καλλιεργείται η μουσική αυτή παράδοση, όχι μόνο από τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και από άλλους λαούς, οι οποίοι ψάλλουν βυζαντινά και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν Ορθόδοξοι. Τούτη η εντυπωσιακή διαπίστωση αποκαλύπτει και αποδεικνύει ότι αυτή η παράδοση, αυτός ο πολιτισμός αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της Εκκλησίας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις.
Τον Σεβασμιώτατο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Γιαννιτσών και Κουφαλίων,κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, οι βουλευτές του Νομού κ. Θεοδώρα Τζάκρη,τ. Υφυπουργός, και ο κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας κ. Χ. Πασαλλής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδικοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
(ΦΩΤΟ: Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 2382029919 και 6942431391 e-mail: info@studiopapadopoulos.gr)
 Πηγή: istographos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου