"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Νερο βρύσης ή εμφιαλωμένο;


deya-neroΜαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Πέλλας, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Είκοσι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που δεν συζητήθηκαν όλα λόγω του ότι 4 ώρες μετά την έναρξη, οι σύμβουλοι θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να ''περάσουν'' ελαφρά τη καρδία, αλλά να τεθούν την επόμενη φορά.
Μεταξύ των θεμάτων, η ανάθεση μελέτης του έργου ¨Υδραυλική μελέτη δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Παλαιού Μυλοτόπου'',  εγκρίσεις για τον 2ο λογαριασμό πιστοποίησης του έργου ¨Επέκταση δικτύου Ύδρευσης Καρυώτισσας¨, τον 1ο λογαριασμό για το έργο ¨Συντήρηση αντλιοστασίων Ύδρευσης ΔΔ Μ. Αλεξάνδρου¨ και του 5ου λογαριασμού έργου ¨Ταμιευτήρας νερού 1500μ3 στον οικισμό Πενταπλατάνου¨. Έγινε επίσης η παραλαβή για τον ¨Ταμιευτήρα νερού 1500μ3 στον οικισμό Πενταπλατάνου¨ και επιστροφή εγγυητικής επιστολής του έργου. Εγκρίθηκε ο πρώτος ανακεφαλαιωτικός πίνακας του έργου ¨Ολοκλήρωσης αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων ΔΔ Σταυροδρομίου¨ και συζητήθηκε ο καθορισμός του τιμολογίου για τις αποφράξεις ιδιωτικών παροχών αποχέτευσης στο ΔΔ Κρύας Βρύσης. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ ήταν το θέμα που ''έφαγε'' την ώρα, καθώς οι σύμβουλοι μετά από πολλή συζήτηση, διαφωνίες και εντάσεις, κατέληξαν σε συμφωνία. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Βασίλης Ξηρός μας μίλησε για το ζήτημα: «Φάγαμε αρκετό χρόνο με την τιμολογιακή πολιτική, που περίπου είχαμε τις ίδιες απόψεις και αυτό είναι το ευχάριστο. Καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα ότι το τιμολόγιο ύδρευσης στον ενιαίο δήμο Πέλλας πρέπει να είναι ίδιο σε όλους τους δήμους, με τη μόνη διαφορά ότι όσοι έχουν δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό θα επιβαρύνονται αυτό το πρόσθετο. Οι διαφωνίες υπήρξαν ως προς την έναρξη της τιμολογιακής πολιτικής. Δηλαδή, από πότε θα αρχίσει να ισχύει. Η άποψη των περισσοτέρων ήταν να ξεκινήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ΔΣ, από τις 29 Απριλίου 2011 που συστήθηκε η νέα ΔΕΥΑ Πέλλας, αλλά επικράτησε η άποψη αυτών που είπαν ότι αφού εγκριθεί η απόφαση η δική μας να ισχύσει από κει κι έπειτα. Από την έγκριση της απόφασης, δηλαδή. Μέχρι τότε θα ισχύει το παλιό τιμολόγιο που είχαν όλοι οι κάτοικοι στις δημοτικές ενότητες των πρώην Καποδιστριακών δήμων. Το ενιαίο τιμολόγιο θα είναι φθηνότερο, ιδιαίτερα για τον δήμο Πέλλας που είναι αυξημένο το κυβικό ύδρευσης. Θα μειωθεί σχεδόν στο 50%.
Σε ότι αφορά τα έργα, κάποια τα αφήσαμε για την επόμενη συνεδρίαση, ώστε να γίνει έλεγχος και να επανέλθουμε. Όμως υπάρχει θετική εξέλιξη, εφόσον εγκρίθηκαν για το ΕΣΠΑ έργα αποχέτευσης της Πέλλας, των Γαλατάδων, του Π. Μυλότοπου και σίγουρα όλα αυτά θα δώσουν πνοή στην περιοχή μας, θα αλλάξει το στάτους πέριξ του αστικού κορμού της Πέλλας και με την επέκταση των δικτύων και στα υπόλοιπα χωριά».
Ο καθορισμός και η υπογραφή συμβάσεων με ΑΜΕΑ πέρασε ομόφωνα και είναι εύλογο, εφόσον υπάρχουν τέτοιου είδους προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, η επιχείρηση δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο ενώ παράλληλα έχει όφελος καθώς συμφέρει και στη ΔΕΥΑ και στα άτομα που προσλαμβάνονται.
Η ενημέρωση προς το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την ποιότητα νερού του Δήμου Πέλλας δεν έγινε, διότι οι δεξαμενές ύδρευσης, οι γεωτρήσεις, κλπ. είναι πολλές και θα υπήρχε πληροφόρηση για το κάθε σημείο ξεχωριστά, όπως μας είπε ο κ. Ξηρός, όμως λόγω παρέλευσης της ώρας θα έπιανε πάρα πολύ.
Πάντως, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, τόνισε ότι : «Η ποιότητα του νερού είναι πρώτη προτεραιότητα για μας καθώς αφορά την υγεία των δημοτών και πιστεύω ότι είναι και σε καλά χέρια».
Αναμένουμε τη συνέντευξη τύπου που μας υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Α. Ασλανίδης για την ενημέρωση των πολιτών της Πέλλας, εφόσον δεν μιλάει κανείς. Να δούμε αν το νερό είναι αμίλητο...καθαρό, διαυγές, πόσιμο και μπορούμε επιτέλους να σταματήσουμε τα εμφιαλωμένα και με τη...βούλα!
Χ.Π.
Αναδημοσίευση από:Λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου