"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Λόγια ανυπαρξία και χαμένοι ποιοι; Οι δημότες

 

kolimvitirioaxristoiΜόνο λόγια τόσα χρόνια και ανυπαρξία. Ο δήμος Γιαννιτσών έμεινε στην προσπάθεια για κολυμβητήριο ενώ άλλοι δήμοι τα κατάφεραν. Το 2010 πήραμε υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια από το Υπουργείο, ήρθε ο ''Καλλικράτης'', ενώθηκε ο δήμος... και τίποτα. Η κρίση διάλυσε και το κολυμβητήριο της Έδεσσας που με το ζόρι λειτουργεί για το καλοκαίρι, λόγω μεγάλου κόστους συντήρησης... Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το κολυμβητήριο που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση λειτουργεί άψογα και με παρεμβάσεις από το νέο δήμαρχο γίνεται καθημερινά λαϊκό προσκύνημα. Δεκάδες παιδιά πηγαίνουν στο κολυμβητήριο με μικρό αντίτιμο και εκπαιδεύονται από έξι κολυμβητές ενώ στο διπλανό χώρο, ο δήμος προσφέρει σε ανθρώπους κάθε ηλικίας άθληση δωρεάν. Τμήματα με Μπάσκετ, Τένις, Βόλεϊ, Beach Volley και Badminton αποτελούν πόλο έλξης για όλους... στην Πέλλα κοιμούνται όλοι όρθιοι.
Εκτός από κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν γίνεται τίποτε. Αν υπάρχουν ένα, δύο βασικά πράγματα που πρέπει να υλοποιούνται και να διατηρούνται πάση θυσία, με κρίση ή χωρίς, είναι η άθληση για τους δημότες. Έτσι, το μικρό παιδί μαθαίνει να ασκείται, να έχει υγεία, να αγαπά τον αθλητισμό, να κολυμπά σε μία χώρα που κατέχει την τραγική πρωτιά στην Ευρώπη και τη δεύτερη σε όλο τον κόσμο με τους περισσότερους πνιγμούς, καθώς μόνο για το έτος 2011 είχαμε συνολικά 370 πνιγμούς, μακράν περισσότερους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν χαθεί άδικα πάνω από 1000 ψυχές στις παραλίες της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στην Ελλάδα μετά τα τροχαία είναι οι πνιγμοί, πράγμα που θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα όλους. Ποιοί είναι οι λόγοι όμως, που ευθύνονται για αυτή την μακάβρια πρωτιά σε μια νησιωτική και με μακρά παράδοση στη θάλασσα χώρα, όπως η δική μας; Σίγουρα τα αίτια εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όμως η έλλειψη παιδείας στο θέμα του νερού και της κολύμβησης γενικότερα όπως και η αδιαφορία των αρχών, στο θέμα αυτό είναι μεγάλη.
Πολλοί κάτοικοι της Πέλλας πηγαίνουν τα παιδιά τους είτε στην Αλεξάνδρεια, είτε στα Κουφάλια και αλλού για να μάθουν έστω τα βασικά που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ασφάλεια τους.
Πέρα από τις θετικές πτυχές που παρουσιάζει σε θέματα υγείας, όμως, ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει στην ψυχαγωγία των ατόμων. Είμαστε μέσα στην κρίση, στη μιζέρια και θέλουμε κάτι που θα μας τονώσει, θα αλλάξει την ψυχολογία μας. Για αυτό και γίνεται χαμός έστω και στα ''γηπεδάκια'', στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και σε άλλες περιοχές ανά την Πέλλα. Ο κόσμος αναζητά διεξόδους, λύσεις αναψυχής οικονομικές για τον ίδιο και τα παιδιά του. Αυτό για μας, για όλους τους πολίτες είναι ανάπτυξη. Να μπορεί ένας δήμος να προσφέρει κάτι που είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο ανανεωτικό. Οι νέοι ψάχνουν διεξόδους. Δεν είναι προτιμότερο να τους δίνεις αθλητισμό και παιδεία παρά να τους σπρώχνεις σε άλλες συνήθειες; Αντιδήμαρχοι αθλητισμού γιατί υπάρχουν; Για να παίρνουν απλά τη θέση και την αντιμισθία; Επιτέλους, κάντε κάτι για τη νέα γενιά. Δεν είναι δυνατόν μια ζωή μόνο οι Σύλλογοι και οι ιδιώτες να κάνουν προσπάθειες. Ενωθείτε, πάρτε ιδέες, σκεφτείτε κάτι και για τους δημότες, όχι μόνο για τις τσέπες σας.
Χ.Π.
πηγή: http://www.logospellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου