"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Απάντηση ΥΦΕΘΑ κ. Παναγιώτη Καράμπελα στη Βουλή για την Κατάργηση Στρατόπεδων στα Γιαννιτσά


Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κος Διονύσης Σταμενίτης, με θέμα την «Κατάργηση Στρατόπεδων στα Γιαννιτσά» γίνονται γνωστά τα εξής:
Το κόστος των μετασταθμεύσεων των σχηματισμών και μονάδων από την πόλη των Γιαννιτσών, ανήλθε στο ποσό των 1.057.000 €, τα οποία διατέθηκαν ως ακολούθως:
(1) 300.000 € το έτος 2003, για τη μετεγκατάσταση της Ι Μεραρχίας Πεζικού στη Βέροια.

(2) 757.000 €, τα έτη 2010 -11 για τη μετεγκατάσταση της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και των μονάδων της, στο στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο  του Νομού Θεσσαλονίκης.
Η μεταστάθμευση της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και των μονάδων της, σχεδιάστηκε από το ΓΕΣ προκειμένου να αντιμετωπιστεί:
(1) Η μεγάλη διασπορά των Μονάδων της 34 Μ/Κ ΤΑΞ σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα, με συνέπεια να έχει υψηλό λειτουργικό κόστος (μετακινήσεις προσωπικού, πολλές υποδομές διοικητικής μέριμνας κλπ) και μεγάλες απαιτήσεις σε προσωπικό, για τη φύλαξη των πολλών στρατοπέδων.
(2) Η δυσχέρεια στη χρήση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και των λοιπών υποδομών του πεδίου βολής - ασκήσεων «Ασκού – Προφήτη», λόγω αποστάσεως.
(3) Η σταδιακή υλοποίηση του στρατηγικού στόχου του ΓΕΣ, για τη δημιουργία σύγχρονων πολυδύναμων στρατοπέδων στον Στρατό Ξηράς.
Τα κριτήρια τα οποία λήφθηκαν υπόψη για την υλοποίηση της μεταστάθμευσης είναι:
(1) Επιχειρησιακά - γεωγραφικά, λόγω εγγύτητας του στρατοπέδου «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» με την Εγνατία Οδό, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης καθώς και των Σιδηροδρομικών Σταθμών Θεσσαλονίκης - Γαλλικού και Κρηστώνης.
(2) Οικονομικά, διότι απενεργοποιήθηκαν τα στρατόπεδα «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» στα Γιαννιτσά και «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» στη Σκύδρα, γεγονός που μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος.
(3) Διοικητικά, καθώς:
(α) Διευκολύνεται η διοίκηση και ο έλεγχος των Μονάδων της 34 Μ/Κ ΤΑΞ, αφού όλες συγκεντρώθηκαν σε ένα στρατόπεδο, ενώ πριν ήταν διάσπαρτες στους Ν. Πέλλας και Κιλκίς, σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα.
(β) Εξοικονομείται προσωπικό, για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
(γ)  Αξιοποιούνται πλήρως οι υποδομές, που υπάρχουν στην Φρουρά Θεσσαλονίκης.
(δ) Βελτιώνεται η διεξαγόμενη εκπαίδευση, λόγω εγγύτητας στους χώρους ασκήσεων (Πεδίο Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ») όπου  διεξάγεται το σύνολο των ασκήσεων-βολών της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και της ύπαρξης Πεδίου Βολής Ελαφρών Όπλων Ευθυτενούς Τροχιάς εντός του στρατοπέδου «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ».
Η μεταστάθμευση της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ) από τα Γιαννιτσά στη Βέροια, το έτος 2003, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ενασκήσεως αποτελεσματικότερης διοικήσεως και ελέγχου.
Κατόπιν των παραπάνω, το ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι η υλοποίηση των μετασταθμεύσεων της  Ι ΜΠ και της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και των Μονάδων της, είχε σημαντικό όφελος για την Στρατιωτική Υπηρεσία και θα εξακολουθεί να έχει μακροπρόθεσμα, σε οικονομικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, παράγοντες οι οποίοι αποτελούν βασικές συνιστώσες λήψης όλων των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων.
Τέλος, όσον αφορά στην 162 Α/Κ ΜΒΠ σας απαντώ ενδελεχώς επί του θέματος, στην υπό στοιχεία 376/25-07-2012 Ερωτήσεως της Βουλής των Ελλήνων που υποβάλλατε προς το ΥΠ.ΕΘ.Α.
Ερώτηση 393/25-7-2012 της Βουλής των Ελλήνων 
Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια συστηματική μεταστάθμευση στρατιωτικών σχηματισμών και μονάδων από τα Γιαννιτσά. Η 1η Μεραρχία Πεζικού που ήταν εγκατεστημένη στα Γιαννιτσά από τον Φεβρουάριο του 1975 μετασταθμεύει στις 30/6/2003 στην Βέροια. Ακολουθεί το 501Μ/Κ Τάγμα πεζικού που μετασταθμεύει αρχικά στο Πολύκαστρο και δραστηριοποιείται στη συνέχεια στο Κόσσοβο. Τον Ιούνιο του 2003 και για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις μετασταθμεύει στα Γιαννιτσά η 34η ΜΚ Ταξιαρχία. Μερικά χρόνια αργότερα, όμως, φεύγει από τα Γιαννιτσά,  μετασταθμεύει στην Άσσηρο και καταργείται το στρατόπεδο που ήταν εγκατεστημένη. Για όλες αυτές τις μετασταθμεύσεις το ΓΕΣ επικαλείται την ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του, αλλά και το πλαίσιο κάλυψης των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη νέα δομή του Ελληνικού Στρατού. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων στηρίχθηκε στην λειτουργία των στρατοπέδων. Για τον λόγο αυτό και υπήρξε οργανωμένη αντίδραση ενάντια στην κατάργηση του στρατοπέδου. Σε ψηφίσματα που εκδόθηκαν δηλώνεται ότι: ‘‘Η απομάκρυνση των στρατοπέδων θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες, ελάχιστες, ελπίδες αξιοπρεπούς διαβίωσης ενός μεγάλου κομματιού της τοπικής κοινωνίας’’ . Ο Τότε Υπουργός Άμυνας κύριος Βενιζέλος, μετά την τόσο έντονη αντίδραση των κατοίκων, υποσχέθηκε την λειτουργία κέντρου νεοσυλλέκτων στην 162 Α/Κ ΜΒΠ που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 29/8/2011.Δυστυχώς, φαίνεται, με βάση δημοσιεύματα του Τύπου και το γεγονός ότι δεν ήλθαν νεοσύλλεκτοι την τελευταία περίοδο παρουσιάσεώς τους , ότι θα σταματήσει την λειτουργία του και πιθανόν να υπάρξει και μια ακόμη κατάργηση στρατοπέδου στα Γιαννιτσά.
 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:
  1. Ποιο ήταν το κόστος μετεγκατάστασης σχηματισμών και μονάδων από τα Γιαννιτσά;
  2. Ικανοποιήθηκαν οι λόγοι, οικονομικοί και δομής του Ε.Σ. που επικαλέστηκε το ΓΕΣ για αυτές τις μετεγκαταστάσεις;
  3. Με ποια γεωγραφικά κριτήρια επιλέχθηκε η περιοχή μετεγκατάστασης;
Ο Βουλευτής
Διονύσης Σταμενίτης
πηγή :http://kranosgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου