"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Προβλήματα νεφροπαθών της περιοχής Γιαννιτσών Πέλλας

nefros 533 355
Ανάστατοι είναι οι νεφροπαθείς κάτοικοι της περιοχής των Γιαννιτσών της Π.Ε. Πέλλας, γιατί σύμφωνα με καταγγελίες τους δεν έχουν λάβει από τον ΕΟΠΥΥ τα έξοδα μεταφοράς που καταβάλουν για την μεταφορά τους από το σπίτι τους στην μονάδα τεχνητού νεφρού (Μ. Τ. Ν.) και αντίστροφα. Τα οφειλόμενα είναι 8 μηνών από τον Νοέμβριο του 2011. Ανάλογη είναι η κατάσταση με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα.
Οι νεφροπαθείς της περιοχής, για να πραγματοποιήσουν την αναγκαία αιμοκάθαρση τρεις φορές την βδομάδα, αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα, μιας και στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης, ενώ οι θέσεις στα νοσοκομεία Έδεσσας και Βέροιας είναι λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών της περιοχής για θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς μετακινούνται κάθε δύο μέρες για την αναγκαία αιμοκάθαρση με ΤΑΞΙ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι όμως παραμένοντας απλήρωτοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αδυνατούν στην πλειοψηφία τους πλέον να συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους με αποτέλεσμα να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο.
Η κατάσταση έχει φανερά χειροτερέψει με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνοντας την αρχική μας εκτίμηση ότι θα είναι μηχανισμός παραπέρα ιδιωτικοποίησης της υγείας, υποβάθμισης των υπηρεσιών και γενίκευσης των περικοπών σε φάρμακα, θεραπείες, και γενικότερα σε παροχές στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους χρόνιους πάσχοντες και τα ΑμΕΑ όπως εκφράζεται και στην περίπτωση των νεφροπαθών.
Οι περικοπές στον τομέα της Υγείας είναι μεγάλες. Είναι συνέπεια της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η σημερινή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Πολιτική αποδυνάμωσης της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης των κερδών των μεγαλοεπιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Πολιτική που αναγκάζει τους νεφροπαθείς να περιπλανιούνται από πόλη σε πόλη για να κάνουν αιμοκάθαρση, πολλοί απ' αυτούς να πηγαίνουν σε ιδιωτικές μονάδες, αφού οι αντίστοιχες μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν και επιπλέον να πληρώνουν οι ίδιοι και για τη μεταφορά τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:
- Να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα έξοδα μεταφοράς στους νεφροπαθείς της περιοχής Γιαννιτσών και ολόκληρης της Χώρας, που εκκρεμούν από το Νοέμβρη του 2011 .
- Να καταβάλλεται κανονικά όλο το κόστος μεταφοράς από την οικία του νεφροπαθούς στη μονάδα και αντίστροφα και ο χρόνος αναμονής για την αιμοκάθαρση .
- Να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού σε όλη τη χώρα με βάση τις ανάγκες για να μην αναγκάζονται οι νεφροπαθείς να μετακινούνται συνεχώς σε μεγάλες αποστάσεις για την αναγκαία αιμοκάθαρση επιβαρύνοντας την υγεία τους, την ίδια την οικογένεια τους, που έχει σαν συνέπεια και την οικονομική τους αφαίμαξη.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου
πηγή: http://www.logospellas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου