"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο Μάθιου Νίμιτς στην Πέλλα

mathioo-nimits-pellaΙδιωτική επίσκεψη, η οποία έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική, πραγματοποίησε χτες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, στο Μουσείο Πέλλας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Νίμιτς συνοδευόταν από τον Ελληνα πρέσβη στον ΟΗΕ κ. Βασιλάκη και τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, ο οποίος διατηρεί από πολλά χρόνια μαζί του φιλικές σχέσεις.
Τον κ. Νίμιτς ξενάγησαν στο Μουσείο Πέλλας η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδου, Προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η διευθύντριά του, Πολυξένη Βελένη.
Οι ελάχιστοι που ήρθαν σε επαφή με τον κ. Νίμιτς εκτιμούν ότι όσο περισσότερο έρχεται στην Ελλάδα και ενημερώνεται από πρώτο χέρι και γίνεται γνώστης της Ιστορίας, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται πολύ πιο καθαρά την ιστορική διάσταση του θέματος. Μια διάσταση που δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί από τον μέσο Αμερικανό, ακόμα και από ευφυείς ανθρώπους, όταν δεν έχουν καμία επαφή με τον τόπο και τα ευρήματά του.
Μία μέρα πριν, την Τρίτη, ο Μάθιου Νίμιτς συνάντησε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Τη Δευτέρα πάντως, ο κ. Νίμιτς δήλωσε:
«Υποβάλλω προτάσεις μόνο όταν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο. Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν υποβάλλω προτάσεις αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου