"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο μητρικός θηλασμός δώρο για το παιδί, τη μητέρα και την κοινωνία


DSC02635Αρκετός ήταν ο κόσμος που παρευρέθηκε στην 7η εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου της 16ης περιόδου 20111-12 που οργάνωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών « Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Πέλλας την Δευτέρα 20-2-2012 στην φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου. Το θέμα που αναπτύχθηκε: «Ο μητρικός θηλασμός δώρο για το παιδί, τη μητέρα και την κοινωνία» από τον ομιλητή Στέλιο Χρ. Παπαβέντση παιδίατρο και διπλωματούχο βασιλικού κολλέγιου παιδιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, πράγμα που φάνηκε και από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον, εξαίρετο επιστήμονα και καταρτισμένο στο παραπάνω θέμα, ομιλητή.
DSC02632
Πρόκειται για μια μοναδική ανεκτίμητη εμπειρία που ισχυροποιεί το δεσμό μητέρας-βρέφους και προστατεύει και τους δύο από χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. Έχει ήδη χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού έως την 

Τα οφέλη για το παιδί και τη μητέρα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά: μικρότερη βρεφική θνησιμότητα, ενίσχυση ανάπτυξης και δείκτη ευφυίας, προστασία από λοιμώξεις, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη, κοιλιοκάκη, μεταβολικό σύνδρομο, αιφνίδιο θάνατο βρεφών, λευχαιμία και λέμφωμα. Επίσης ωκυτοκίνη η ορμόνη της αγάπης και της ηρεμίας, μικρότερος κίνδυνος για ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, καρκίνου μαστού, ωοθηκών, επιλόχειο κατάθλιψη, οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση και λιγότερες μέρες απουσίας από την εργασία της. Τα δε οφέλη για την κοινωνία είναι αξιοσημείωτα: κέρδος για την οικογένεια περίπου 2000 Ε ανά έτος, λιγότεροι θάνατοι βρεφών, λιγότερα έξοδα για το κράτος και το σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα συμφέρει πολλαπλώς στους εργοδότες και ωφελεί σαφέστατα το περιβάλλον.ηλικία των 6 μηνών κατά αποκλειστικότητα με θηλασμό, κι έπειτα έως τα 2 έτη ως συμπλήρωμα άλλων τροφών. Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μόνο μια μητέρα μπορεί να προσφέρει, που μαθαίνεται, απαιτεί γνώση, σωστό ξεκίνημα, υπομονή και εξάσκηση. Προσφέρει στο μωρό ένα υγρό χρυσάφι, λειτουργεί ως το πρώτο εμβόλιό του, προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού και είναι μια ασφαλής τροφή χωρίς σκουπίδια.
Η ενημέρωση πριν από την γέννηση για το πώς λειτουργεί ο θ. γίνεται από παιδίατρους, νοσοκομεία, μαιευτήρια, μεDSC02645 προσωπική ενημέρωση και με συμπλήρωση του πλάνου γέννησης. Πλήρης γαλουχία παράγεται εντός των 4-6 πρώτων εβδομάδων από την γέννηση του παιδιού. Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν. Εξαιρούνται όσες παίρνουν βαριά και επικίνδυνα για την υγεία τους φάρμακα. Οι δε καπνίστριες καλόν είναι να διακόψουν το κάπνισμα και το αλκοόλ, αν θέλουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους. Όσο γάλα απομακρύνεται από το μαστό τόσο περισσότερο παράγεται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή θέση της μητέρας και η κατάλληλη τοποθέτηση του παιδιού. Η συχνότητα και η ποσότητα θρέψης του βρέφους εξαρτάται από τη διάθεση και την όρεξη που έχει αυτό. Μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 10-12 γεύματα το 24ωρο. Το γεγονός ότι ξυπνάει το βράδυ το μωρό είναι γιατί θέλει να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του. Γι΄ αυτό και θα πρέπει το κρεβατάκι του να τοποθετείται στην κρεβατοκάμαρα των γονιών για 1 τουλάχιστον χρόνο. Η άκριτη και άκαιρη υιοθέτηση του έτοιμου βιομηχανικού βρεφικού γάλακτος και του μπιμπερό δεν βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η σωστή διατροφή πάλι, το ήρεμο κλίμα και η καλή ψυχολογία της θηλάζουσας είναι βασικές παράμετροι, τις οποίες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν οι πατεράδες και οι λοιποί οικείοι της και να την βοηθούν ποικιλότροπα σε ό,τι απαιτηθεί. Θα χρειαστεί να ενθαρρύνεται κατά την επιστροφή της στην εργασία να συνεχίσει απρόσκοπτα και φυσιολογικά την όμορφη σχέση της με τον νέο άνθρωπο που γεννήθηκε στη γη με την βοήθεια του Θεού και προσφέρθηκε ως δώρο στην κοινωνία.
Η σύγχρονη όμως φιλοσοφία, το μοντέλο συμπεριφοράς που επιβάλλεται από τα Μ.Μ.Ε. και ο αγχωτικός ρυθμός ζωής δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Ο δημογραφικός κατήφορος της χώρας μας, η δραματική μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας της πολιτείας αλλά και των ιδιωτικών φορέων δημιουργεί ένα απάνθρωπο πλαίσιο, από το οποίο όλοι μας υποφέρουμε κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά και πολιτισμικά. Η μείωση των απαράδεκτα υψηλών περιπτώσεων καισαρικών τομών που φθάνουν το 50% αντί του ευρωπαϊκού 20% μέσου όρου, η ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας με ουσιαστικά κίνητρα, η αύξηση του αριθμού των νέων που παντρεύονται και δημιουργούν οικογένεια, η χορήγηση αδειών κύησης και ανατροφής παιδιού και στον ιδιωτικό τομέα, η στήριξη με βρεφονηπιακούς σταθμούς, με λαϊκές κατοικίες κ.ά. είναι λίγα από τα πλέον αναγκαία μέτρα που θα πρέπει, ειδικά σε περίοδο κρίσης, να ληφθούν εάν θέλουμε το καλό της κοινωνίας και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.
Λάζαρος Η. Κενανίδης, θεολόγος,
Δντής 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών, υποψ, διδάκτορας Α.Π.Θ.
πηγή: http://www.logospellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου