"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πριν γίνει τραγωδία.


Του Θανάση Νικολαΐδη
ΘΑ μοιραστούμε τη φτώχια μας. Έτσι που τα φτιάξαμε όλοι μαζί κι ας μην τα φάγαμε μαζί…Τους δώσαμε το σχοινί που θα μας κρεμάσουν. Το άρπαξαν οι ευρωπαίοι εταίροι και «σύμμαχοι», το σήκωσαν μπροστά μας ποτισμένο στον ανθελληνισμό τους, για να βλέπουμε εφιάλτες. Μια ματιά στη νεότερη ιστορία μας και δεν χρειάζεται κρίση και κριτική για την πρακτική και τα αισθήματά τους. Με τόσο βεβαρημένο το παρελθόν τους (μας οδήγησαν στη μικρασιατική τραγωδία, μας άναψαν τον Εμφύλιο)-είναι αφέλεια να τους περιμένεις αρωγούς…
ΝΑ πάμε στα εσωτερικά και στη φτώχια μας. Κι αν δεν μπορείς να μοιραστείς τον πλούτο, μοιράσου τη φτώχια με τους άλλους, για να ’σαι με το δίκαιο και η λύπη να’ ναι η μισή. Ωστόσο, πριν τη μοιραστείς, πρέπει να καταγράψεις τις ανισότητες που βγάζουν μάτι. Να κόψεις τις εξάρσεις, να μπαζώσεις τα βαθουλώματα και να λειάνεις το έδαφος. Όσο το σύστημα το υπαγορεύει και ο καπιταλισμός το επιτρέπει.
ΤΟ «σύστημα» δεν καταλαβαίνει από κραδασμούς. Θέλει κατεδάφιση. Οι «λειτουργοί» του δεν γουστάρουν αποκαλύψεις. Το βλέπουμε στους φορείς του. Στο μάτι των πολιτικών που γυαλίζει για τις λίστες ελβετοκαταθετών και για την κασέτα του Καραμπέρη και, αντί να ξενυχτούν αγωνιώντας για την Ελλάδα, σιάζουν τα κομματικά τους και φτιασιδώνουν την πολιτική τους φάτσα μη δεν αλέσουν.
ΘΑ μοιραστούμε, αναγκαστικά τη φτώχια μας, αλλά με στοιχεία αδικίας και ανισότητας που θα βγουν στη φόρα. Και πώς να βγουν; Από το ίδιο το Κράτος και τις υπηρεσίες του, που το χουν υποχρέωση. Να μας ενημερώσουν για μισθούς, συντάξεις, μπόνους και επιδόματα. Το έγκλημα είναι διαρκείας και θέλουμε λίστες και καταστάσεις. Για να βάλουμε δίπλα στις πενταροδεκάρες π.χ. των νοσηλευτών σε νοσοκομεία τα χιλιάρικα που ακόμα τσεπώνουν δημόσιοι «λειτουργοί». Δεν τους ξέρουμε και απαιτούμε να τους μάθουμε. Με λίστες και καταστάσεις. Με στοιχεία πρόσληψής τους, ανέλιξης και νούμερα των σημερινών αμοιβών τους.
ΥΠΑΡΧΕΙ Τύπος και Ιντερνέτ. Προσφέρονται για ενημέρωση και αποκαλύψεις. Ν’ αρχίζει η μέρα μας με μισθολόγια χρυσοπληρωμένων κι όταν μιλούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι σωπαίνουν. Μην κρύβεστε, μη τους κρύβετε, μην τα κρύβετε. Όλα στο φως και η μοιρασιά της φτώχιας αντίδοτο στο κακό, πριν πάρει διαστάσεις τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου