"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Απάντηση Διοικητή για Αναφορά ΕΝΙΠ περί ελλείψεων υλικών και φαρμάκων

  1 3 0Στην πρόσφατη αναφορά-καταγγελία της ΕΝΙΠ της συνέλευσης της στο ΓΝ Γιαννιτσών, που μας κοινοποιήθηκε με το υπ' αριθμ. Γ5α/4694/8.5.2012 που κοινοποιήθηκε στον τοπικό τύπο για ελλείψεις υλικών και φαρμάκων του ΓΝ Γιαννιτσών, σας αναφέρουμε τις ενέργειες της Διοίκησης, έτσι ώστε η κοινή γνώμη αλλά και η ΕΝΙΠ να έχει εμπεριστατωμένη και έγκυρη γνώση.
Στην καταγγελία αυτή αναφέρονται ελλείψεις χαρτοσέντονων, φαρμάκων και ταινιών μέτρησης σακχάρου αλλά δεν αναφέρεται ότι ο Διοικητής έχει δώσει εντολή στο Φαρμακείο και στις Διαχειρίσεις Υλικού αλλά και στους προϊσταμένους Τμημάτων να αναφέρουν καθημερινά, άμεσα και εγγράφως τυχόν τέτοιου είδους ελλείψεις προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα, κάτι που ίσως δε γνωρίζει η ΕΝΙΠ και βέβαια δε ζήτησε καμία ενημέρωση από τη Διοίκηση.
Για την έλλειψη φαρμάκων με την αοριστολογία της αναφοράς της ΕΝΙΠ ότι «δεκάδες χρήσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσηλεύονται δεν μπορούν να βρεθούν στο Νοσοκομείο» γίνεται αναφορά σε κατηγορίες φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντιεπιληπτικά, κατά της ημικρανίας) όχι όμως σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Έως σήμερα σας ενημερώνουμε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως έγγραφη αναφορά για ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων από το Φαρμακείο, Ιατρούς και Προϊσταμένους Τμημάτων του Νοσοκομείου.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι στο Νοσοκομείο δεν γίνεται χορήγηση φαρμάκων στα τακτικά ιατρεία όπου εξετάζονται εξωτερικοί ασθενείς, όπως αναφέρει ότι περιοδικά λείπουν η ΕΝΙΠ αλλά στις κλινικές σε νοσηλευόμενους ασθενείς και στα έκτακτα. Η εισαγωγή και η χρήση φαρμάκων στο Νοσοκομείο ενταγμένων στο Νοσοκομειακό μας Συνταγολόγιο μας, με την ευθύνη του Φαρμακείου μας δεν γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά μετά από την εμπεριστατωμένη επιστημονικά έγκριση της Επιτροπής Φαρμάκων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου και σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους Διαχείρισης Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος και την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δραστική ουσία των φαρμάκων και βέβαια την αναγκαία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η μείωση της φαρμακευτικής μας δαπάνης ήταν αποτέλεσμα ενεργειών της Διοίκησης μέσω της προμήθειας φαρμάκων με έκπτωση επί της νοσοκομειακής τιμής, της χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά και του ελέγχου αξίας χρήσης φαρμάκων ανά κατηγορία, τμήμα, ασθενή και ιατρό. Επιπρόσθετα η Διοίκηση έχει θέσει πρόσφατα σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων και τη χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης φαρμάκων και με βάση τη δραστική ουσία.
Για την έλλειψη χαρτοσέντονων στα επείγοντα περιστατικά, η συγκεκριμένη έλλειψη όχι μόνο δεν αναφέρθηκε από Ιατρούς και Προϊσταμένους Τμημάτων στη Διοίκηση, αλλά διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο που παρήγγειλε ο Διοικητής στις 7.5.2012 στην Προϊσταμένη των ΤΕΠ και συζήτησε τη χρήση σεντονιών και τρόπους απολύμανσης τους, αλλά η ΕΝΙΠ δεν το γνώριζε ούτε αυτό.
Για την προμήθεια χαρτοσέντονων εκκρεμεί παραγγελία του Νοσοκομείου από τις 17.4.2012, λόγω αδυναμίας παραδόσεων του προμηθευτή και σε άλλα Νοσοκομεία παρότι έχει γίνει η σχετική ανάληψη υποχρέωσης πίστωσης για πληρωμή τους. Για την έλλειψη ταινιών μέτρησης σακχάρου, εξαιτίας μη παράδοσης συγκεκριμένης παραγγελίας από την προμηθεύτρια εταιρεία, που είχε δοθεί από το Φαρμακείο Νοσοκομείου στις 10.4.2012, σύμφωνα με την πρόσφατα υπογεγραμμένη σύμβαση υπήρξε αναφορά καθυστέρηση παράδοσης από το Φαρμακείο, οπότε έγινε επικοινωνία του ίδιου του Διοικητή με την προμηθεύτρια εταιρεία για να δώσει άμεσα έγγραφες εξηγήσεις μη εκτέλεσης παραγγελιών, η οποία έγινε με το Λ2/3960/17.4.2012 έγγραφο της. Ταυτόχρονα όπως αναφέρει και η ΕΝΙΠ δόθηκε εντολή από τη Διοίκηση για μέτρηση σακχάρου στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο που συνολικά κοστίζει 0,17 Ευρώ ανά δείγμα, αντί του κόστους 0,22 Ευρώ ανά δείγμα με τις ταινίες μέτρησης σακχάρου, οπότε η Διοίκηση πρότεινε τη χρήση φθηνότερης και όχι δαπανηρότερης μεθόδου που δεν γνωρίζει η ΕΝΙΠ. Επίσης, κάτι που πάλι δε φαίνεται να γνωρίζει η ΕΝΙΠ είναι ότι το θέμα της μη παράδοσης ταινιών σακχάρου από τη συγκεκριμένη εταιρεία τέθηκε ως θέμα από το Διοικητή, στην υπ' αριθμ. 7/3.5.2012 Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Νοσοκομείου (Θέμα 8ο ), προκειμένου να εξεταστεί η συμμόρφωση της εταιρίας στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Σε τηλεφωνικής ενημέρωση της εταιρίας από το Διοικητή, η συγκεκριμένη εταιρεία προέβη σε άμεση παράδοση μέρους της παραγγελίας στις 4.5.2012 και σε δέσμευση παράδοσης στις 14.5.2012.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι ο ίδιος ο Διοικητής, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Νοσοκομείου αλλά και με έγγραφες αναφορές και ελέγχους και προκειμένου να διασφαλίσει επάρκεια υλικών και φαρμάκων στο Νοσοκομείο εξετάζει καθημερινά: 1) τη ροή προμηθειών και την εκτέλεση των παραγγελιών μας και παραδόσεων υλικών και φαρμάκων προς το Νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστώσει ποιες προμηθεύτριες εταιρείες και με ποια αιτιολογία καθυστερούν παραδόσεις ή δεν εκτελούν παραγγελίες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. 2) τη διαθεσιμότητα υλικών και φαρμάκων στα Τμήματα και την εγκυρότητα και αμεσότητα ενημέρωσης των Διευθυντών, Ιατρών και των Προϊσταμένων σε αυτά, αλλά και τη τυχόν αλόγιστη χρήση τους 3) τις δαπάνες υλικών και φαρμάκων και την προμήθεια τους στις χαμηλότερες δυνατόν τιμές προκειμένου να υπάρχει τήρηση των κανόνων προμηθειών Δημοσίου αλλά και δυνατότητα προμήθειας όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων με μικρότερο κόστος και εξυπηρέτησης περισσότερων ασθενών και 4) την εκτέλεση και την τήρηση των όρων των συμβάσεων προμηθειών υλικών και τη συμβατότητα τους με το παρατηρητήριο Τιμών.
Αυτοί οι έλεγχοι είχαν και ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της δαπάνης μας για υγειονομικό υλικό – φάρμακα –αντιδραστήρια και ορθοπεδικό υλικό από 8.066.722,3 Ευρώ το έτος 2009 σε 4.188.335,15 Ευρώ το έτος 2011 στο ΓΝ Γιαννιτσών και μάλιστα με αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών μας. Ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα διασφαλίζεται επάρκεια υλικών και φαρμάκων πέρα από αδυναμίες παράδοσης που αναφέρουν ορισμένες προμηθεύτριες εταιρίες για λόγους ταμειακής ρευστότητας τους ή για ταχύτερη πληρωμή τους ή για λόγους πραγματικών ή τεχνητών ελλείψεων στην αγορά, που έχουμε αντιμετωπίσει. Ο Διοικητής και λόγω της προηγούμενης δεκάχρονης σχετικής του επαγγελματικής ενασχόλησης του και εμπειρίας ως διευθυντικό στέλεχος σε προμηθεύτριες εταιρίες Νοσοκομείων είναι στη διάθεση της ΕΝΙΠ προκειμένου να της παράσχει κάθε γενική ή ειδική πληροφορία περί προμήθειας και κόστους υλικών και φαρμάκων στα Νοσοκομεία μας.
Ο Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Η Σ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
πηγή: http://www.logospellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου