"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Εορτή του Οσίου Νικήτα, του Ομολογητού


Γιορτάζουμε σήμερα 3 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Νικήτα, του Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια...

Ο Όσιος Νικήτας καταγόταν από την Καισάρεια της Βιθυνίας και έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. Πολύ μικρός, σε βρεφική ηλικία έμεινε ορφανός από μητέρα και την ανατροφή του την ανέλαβαν η γιαγιά του και ο ευσεβής πατέρας του που ονομαζόταν Φιλάρετος, ο οποίος ανέθεσε από πολύ νωρίς την εκπαίδευσή του σε κάποιον κληρικό, διακεκριμένο για τις παιδαγωγικές και πνευματικές του αρετές. Έτσι, ο νεαρός Νικήτας απέκτησε Πνευματική παιδεία. Αφού εγκατέλειψε τους δικούς του, ακολούθησε τα "χνάρια" του Κυρίου μας. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Μονή του Μηδικίου της Τριγλίας, όπου γρήγορα, για τις πολλές του αρετές, κατάκτησε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των αδελφών της Μονής, οι οποίοι μετά τον θάνατο του Ηγουμένου Νικηφόρου, τον εξέλεξαν Ηγούμενο της Μονής... επί Πατριαρχίας Ταρασίου 784 - 806 μ.Χ. Λόγω της σταθερής πίστεώς του στην διδασκαλία και παράδοση της Εκκλησίας μας για τις Ιερές Εικόνες ο Όσιος Νικήτας εξορίσθηκε, επί αυτοκρατορίας Λέοντος του Ε', στην κωμόπολη Μασαλεών της Μικράς Ασίας. Από εκεί ανακλήθηκε για να εξορισθεί και πάλι το 815 μ.Χ., στο νησί της Αγίας Γλυκερίας κοντά στον Ακρίτα. Από εκεί, πήγε στην Κωνσταντινούπολη επί βασιλέως Μιχαήλ του Τραυλού και εγκαταστάθηκε σε κάποιο Μετόχι στο βόρειο τμήμα της Πόλεως. Ο Όσιος Νικήτας, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο, στον τελευταίο τόπο διαμονής του.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς νίκης ἐπώνυμος τῶν θεοσδώτων θεσμῶν φρουρὸς ἀπερίτρεπτος καὶ στῦλος ὤφθης στερρός, Νικήτα μακάριε· σὺ γὰρ τῆς ἀπαθείας κοσμηθεὶς ταῖς ἀκτῖσιν αἴγλης ὁμολογίας τὸν σὸν βίον φαιδρύνεις. καὶ νῦν τῶν σοὶ προσιόντων δέχου τὴν αἴνεσιν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου