"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παράνομη ανασκαφή στο νεκροταφείο του Αρχοντικού Γιαννιτσών

alt
Ερώτηση Βασίλη Γιουματζίδη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, αναφορικά με το ζήτημα της  παράνομης ανασκαφής στο νεκροταφείο του  Αρχοντικού  Γιαννιτσών.
Στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής αναφέρει: «είναι γνωστό ότι πλησίον της πόλης των Γιαννιτσών και συγκεκριμένα στον οικισμό Αρχοντικού, βρίσκεται  ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος εκτάσεως 200 στρεμμάτων, όπου έχει ανακαλυφθεί αρχαιοελληνικό νεκροταφείο. Από τη συνολική έκταση του νεκροταφείου έχει γίνει  ανασκαφή σε 11 στρέμματα τα τελευταία χρόνια, αλλά στη διάρκεια του 2011 δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες.
Συν τοις  άλλοις, τον περασμένο Οκτώβριο σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων σημαντικά ευρήματα του 6ο π.χ αιώνα, προερχόμενα από το νεκροταφείο του Αρχοντικού Γιαννιτσών, αξίας 11,3 εκ. ευρώ, όπως αποφάνθηκε η τριμελής επιτροπή αρχαιολόγων που τα εξέτασε. Τα ανωτέρω αποτελούν  ανακοίνωση του αρχαιολόγου Παύλου Χρυσοστόμου, επικεφαλή των ανασκαφών στην περιοχή τα τελευταία 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια του 25ου αρχαιολογικού συνεδρίου Θεσσαλονίκης».
Καθίσταται σαφές, βάσει των παραπάνω, ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος  παρέμεινε αφύλακτος  καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου του 2011.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γιουματζίδης «το μέλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να χτίζεται σε βάρος του παρελθόντος, γιατί η ιστορία μας είναι από τους λίγους τομείς που δίνουν προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας». Ζήτησε λοιπόν από τον αρμόδιο Υπουργό, τη συνέχιση των εργασιών στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο για το έτος 2012, όπως επίσης και την διασφάλιση της σταθερής και αδιάλειπτης προστασίας του, με την ύπαρξη φυλάκων και νυχτοφυλάκων. Καταλήγοντας, έκανε λόγο και για τα ανεκτίμητης αξίας ευρήματα, τα οποία φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και όχι της Πέλλας, ζητώντας τη άμεση μεταφοράς τους στο συγκεκριμένο μουσείο.
 πηγή:http://www.karatzova.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου