Αν το δείτε στον ύπνο σας ίσως είναι λαχτάρα, αν το δείτε όμως στο πιάτο σας είναι ό,τι πιο υγιεινό και θρεπτικό μπορείτε να απολαύσετε ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
Τα τοπ 5 θρεπτικότερα (και νοστιμότερα) ψάρια
Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε τα υπόλοιπα, βασιζόμενοι στις έρευνες και τα στοιχεία των ειδικών ξεχωρίσαμε τα εξής:
Ο σολομός είναι το πιο προσιτό και γνωστό από τα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Δεν είναι δύσκολο να τον βρείτε: Κάθε σούπερ μάρκετ έχει σολομό. Ο σολομός σε κονσέρβα είναι επίσης πλούσιος σε καλά λιπαρά.
Οι σαρδέλες, ειδικά οι φρέσκες, εκτός από νόστιμες και οικονομικές είναι και πλούσιες σε λιπαρά οξέα ω3. Προτιμήστε τις στη σχάρα ή στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκες και οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι πλούσιες σε ωμέγα-3. Επιπλέον οι σαρδέλες δεν είναι επιβαρυμένες με τοξικά. Όσο μικρότερο είναι το ψάρι, τόσο λιγότερο υδράργυρο και τοξίνες περιέχει. Τα μεγαλύτερα ψάρια επειδή τρώνε τα μικρά απορροφούν επιπλέον υδράργυρο αλλά και τις τοξίνες τους.
Η αθερίνα την οποία μπορείτε να βρείτε φρέσκια, αλλά ακόμη και καθαρισμένη στον καταψύκτη των σούπερ μάρκετ, περιέχει πολλά «καλά λιπαρά. Ανήκει στα λίγα ψάρια που γίνονται εύκολα στη φριτέζα ή το τηγάνι σας, όπως οι τηγανιτές πατάτες.
Ο γαύρος είναι ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια που και αυτό είναι πλούσιο σε ω3, ενώ παρά τα μεγάλα οφέλη του στην υγεία μας, η τιμή του είναι προσιτή. Θα τον βρείτε εύκολα φρέσκο όλο το χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι.
Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε ιώδιο και ανήκουν στα οστρακοειδή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έχουν λίγες θερμίδες και αν δεν σας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός μπορείτε να τα απολαμβάνετε σε εβδομαδιαία, βάση, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Απολαύστε τις βραστές, στη σχάρα, σοταρισμένες ή βάλτε τις σε μια ωραία σαλάτα. Σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο νόστιμες στη γεύση.
Τι άλλο μας προσφέρουν τα ψάρια;
Τα λιπαρά ψάρια εκτός από λιπαρά οξέα ω3 που είναι χρήσιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, μας προσφέρουν βιταμίνη Α. Ακόμη ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Όλα τα είδη ψαριών είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12. Τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο (βλ σαρδέλα, αθερίνα) είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Όλα τα ψάρια έχουν αξιόλογες ποσότητες φωσφόρου. Ιδιαίτερα πλούσια σε φώσφορό όμως είναι οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο ξιφίας και ο σολομός. Ακόμη τα ψάρια έχουν πρωτεΐνες. Τέλος όσον αφορά τις θερμίδες που μας παρέχουν υπολογίστε ότι μία μερίδα ψαριού έχει από 90 έως 250 θερμίδες (στην περίπτωση που είναι νερόβραστο χωρίς σάλτσες κτλ.)
Πότε είναι φρέσκο;
* Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι καθαρά και εξέχουν.
* Τα βράγχια του είναι κόκκινα ή ροζ. Αν είναι θαμπά ή έχουν καφετί χρώμα ίσως το ψάρι να μην είναι φρέσκο
* Το φρέσκο ψάρι δεν παρουσιάζει αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις.
* Το σώμα του πρέπει να σκληρό, άκαμπτο και να μην βουλιάζει όταν το πιέζουμε
* Το κόκαλο πρέπει να αποχωρίζεται εύκολα από τη σάρκα του
* Το χρώμα του πρέπει να είναι λαμπερό
* Τα κόκαλα του να είναι άσπρα
* Όταν το καθαρίζουμε το φρέσκο ψάρι απολεπίζεται εύκολα
→Ποιες τροφές απειλούν την υγεία μας το καλοκαίρι;
Μυστικά αγοράς
* Προσέξτε το μέγεθος. Αν τα ψάρια στο πάγκο είναι όλα ομοιόμορφα και έχουν όλα περίπου το ίδιο μέγεθος ίσως προέρχονται από ιχθυοτροφείο ακόμη και αν δεν το αναφέρει η ταμπέλα. Τα ψάρια που καλλιεργούνται σε ιχθυοτροφείο έχουν συνήθως πολύ χαμηλότερη τιμή από τα ελεύθερα χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελούν πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων
* Προτιμήστε ελληνικό ψάρι. Αυτό συνήθως το γράφει η ταμπέλα. Αν δεν έχει ο ιχθυοπώλης ρωτήστε τον για εναλλακτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου