"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Πως μπορώ να μειώσω το αλάτι στο φαγητό μου;

Ποιο είναι το άσπαρτο τ’ αφύτευτο του κόσμου το βοτάνι; Η απάντηση είναι φυσικά, το αλάτι. Η ιστορία του αλατιού ξεκινάει από πολύ νωρίς, από την αρχαιότητα ακόμη, όπου το χρησιμοποιούσαν σαν ανταλλακτικό αγαθό ή ως μέσω συντήρησης των τροφίμων (π.χ. παστά)!
Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν τόσες παροιμίες με το αλάτι όπως: «τον έκανα ...τ' αλατιού» , «όσα είπαμε νερό κι αλάτι», «μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι», «σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις» κ.α.

Το αλάτι της ζωής;

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του μάγειρα είναι να βγει το φαγητό «άνοστο ή ανάλατο». Εκτός από ότι τονίζει την γεύση των φαγητών μας, όμως, είναι και απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής σε όλους τους οργανισμούς.

Και αναρωτιέται κανείς γιατί, εν τέλει, πρέπει να προσέχω το αλάτι στη διατροφή μου;
Ο μέσος άνθρωπος στις δυτικές κοινωνίες υπερκαταναλώνει «αλμυρά» τρόφιμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού είναι λιγότερο από 5-6 g ημερησίως , δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, την στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα.

Που βρίσκω το αλάτι;
Το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα καλύπτει μόλις το 10-15% της ημερήσιας ποσότητας αλατιού, ενώ το υπόλοιπο είναι «κρυμμένο» σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κονσέρβες, παστά, τυριά κ.ο.κ.

Για αυτό το λόγο καταναλώνουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με ισορροπία και μέτρο κοιτώντας πάντα τις διατροφικές ετικέτες

Τι κοιτάω στις ετικέτες;
Καθώς κάνετε τα ψώνια σας είναι σημαντικό να ελέγξτε το ποσοστό που αναγράφεται στο κουτάκι του νατρίου πάνω στις ετικέτες των τροφίμων, στα γνωστά GDA’s. Όταν η τιμή του νατρίου είναι:

< 5%, το τρόφιμο θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό
> 20%, το τρόφιμο θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό
Μειώνοντας το αλάτι στην πράξη:
• Χρησιμοποιείστε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά που έχετε στο ντουλάπι! Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους! Ρίγανη, πιπέρι, χυμός λεμονιού είναι μερικές καλές εναλλακτικές λύσεις.
• Δοκιμάστε πρώτα το φαγητό σας και αν χρειαστεί αλατίστε το χωρίς υπερβολές.
• Κρατήστε την αλατιέρα μακριά από το τραπέζι.
• Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και αποφύγετε τα αλατισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά.
• Συνδυάστε τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι με τρόφιμα που δεν έχουν, όπως για παράδειγμα στα φρεσκοκομμένα λαχανικά σας βάλτε μια μικρή ποσότητα «αλμυρού» τυριού χωρίς να προσθέσετε έξτρα αλάτι.
πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου