"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!


1Στο μέγιστο πρόβλημα των αυτοκτονιών αναφέρεται σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Συγκεκριμένα αναφέρει: 


Αγαπητά μου παιδιά!

Ειδήσεις θλιβερές μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε με το φρικτό φαινόμενο της απελπισίας και των αυτοκτονιών, το οποίο εξαπλώνεται σαν γάγγραινα στην χώρα μας, πλήττει δε με μεγάλη μανία την Κρήτη, χωρίς να εξαιρεί και την πόλη των Χανίων.  Το πρόβλημα αυτό έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τον εγχώριο και διεθνή τύπο. Ποικίλες οι αφορμές του φαινομένου: υποθήκευση περιουσιών και αδυναμία αποπληρωμής δανείων, ανεργία, δυσπραγία οικονομική και απαξίωση κοινωνική, εγκατάλειψη από συγγενείς και φίλους, αίσθημα παραγκωνισμού και αποκλεισμού.

Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία μας, θα διαπιστώσουμε ότι ο λαός μας υπέστη πολλές και μεγάλες δοκιμασίες, αλλά με την δύναμη του Θεού στάθηκε όρθιος. «Έχει ο Θεός», έλεγαν οι πρόγονοί μας και ακολουθούσαν το ανηφορικό μονοπάτι της ζωής. Πέρασαν κατοχή, περιόδους μεγάλης πενίας, και εξαθλίωσης, αλλά δεν έχασαν την ελπίδα και την υπομονή τους, δεν απογοητεύθηκαν.

Φτωχοί άνθρωποι του μόχθου, χωρίς καταθέσεις μετρητών σε τράπεζες, αλλά με αποταμιευμένη την ελπίδα στον Ουρανό, οι πατέρες μας εργάζονταν «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός», ποτίζοντας την γη με τον τίμιο ιδρώτα τους.

Eίναι αλήθεια ότι στην βάση των κοινωνικών φαινομένων βρίσκονται αιτίες πνευματικές· η ορθή, επομένως, αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων έχει αφετηρία πνευματική. Ο άνθρωπος του Θεού καταφεύγει στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, στο πετραχήλι του πνευματικού, λαμβάνει την άφεση των πταισμάτων του και συγχρόνως αντλεί δύναμη για την συνέχιση του ευλογημένου αγώνα του. Το πονηρό πνεύμα, ο διάβολος, προσπαθεί να μας παρουσιάσει ως μόνη πραγματικότητα το σκοτάδι της απελπισίας και ως μόνη λύση την αυτοκτονία. Αυτό, όμως, αποτελεί απάτη! «Ο δε υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται» μας λέγει ο Χριστός (Ματθ. 10, 22). Ας μην υποκύπτουμε, λοιπόν, στην αποθάρρυνση και στην απόγνωση.

 Η μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατερικών Κειμένων, η ανάγνωση προσευχών και η ψαλμωδία, ο τακτικός εκκλησιασμός και η συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας, η εγκάρδια επαφή και συνομιλία με προσφιλή πρόσωπα, η διακονία του πλησίον, αλλά και ο περίπατος στην φύση και ο θαυμασμός της δημιουργίας του Θεού, όλα αυτά εκρίνουν βάλσαμο στην ψυχή του πληγωμένου και δοκιμαζομένου ανθρώπου.

Σε όσους βασανίζονται από λογισμούς απελπισίας και αυτοχειρίας, τους οποίους ο αντίδικος διάβολος υποβάλλει, συνιστάται θερμώς να επικοινωνήσουν με κάποιον πνευματικό, ώστε να λάβουν βοήθεια και στήριξη. Όπως μας διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλους πειρασμούς και με την βοήθεια του Θεού τους υπερνίκησαν, οι σκοτεινοί λογισμοί έχουν δύναμη όσο δεν φανερώνονται στο πετραχήλι του Πνευματικού.

Τονίζει ο Γέροντας π. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο οποίος πολλούς ανθρώπους έσωσε από την αυτοκτονία, ότι στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει αδιέξοδο, διότι υπάρχει ο εξομολόγος, ο οποίος έχει την χάρη να συγχωρεί. Όσες και αν είναι, αδελφοί μου, οι δυσκολίες μας, όσα και αν είναι τα αμαρτήματά μας, ο αγαθός Θεός «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι  και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α’ Τιμ. 2, 4). Τούτο ας γίνει διά τον καθένα μας βιώμα και ο Θεός της αγάπης θα δώσει λύσεις. Ελπίδα και εμπιστοσύνη ας έχουμε στο Θεό διά να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και θα υπάρξουν στη ζωή μας.

Με πατρική αγάπη και αναστάσιμες ευχές,
Ο Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου