"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

"Πάταξον μεν, άκουσον δε"

ΧΩΡΟΣ  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Η  ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Εδώ και αρκετά χρόνια(τουλάχιστον 8 μετρώ εγώ),η πλατεία λαϊκής αγοράς(το παζάρι) Γιαννιτσών,έχει καταντήσει πάρκινγκ του καθε λογής φορτηγού ,λεωφορείου ,νταλίκας και τωρα τελευταία και βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων.Τον τελευταίο καιρό μάλιστα η κατάσταση έχει γίνει τραγική,αφού η στάθμευση όχι μόνο έγινε μόνιμη και για αρκετές ημέρες(συνεχόμενα),αλλά επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους δίνοντας την εικόνα ενός εργοταξίου στο κέντρο της πόλης και λίγες δεκάδες μόνο μέτρα απο το μέγαρο του Δημαρχείου της πόλης μας καθώς και του πνευματικού κέντρου.
Ο χώρος αδειάζει μόνο κάθε Πέμπτη πρωί(λόγω λαϊκης αγοράς) και ξαναγεμίζει από κάθε τύπου όχημα και κατασκευή,όλες τις υπόλοιπες ημέρες,με έξαρση του απαράδεκτου  φαινομένου τα σαββατοκύριακα και τις αργίες,καθώς και τις βραδυνες ώρες.
Το υπερκατάστημα που εφάπτεται των ορίων του συγκεκριμένου χώρου(super market Μασούτης) είναι κι αυτό υπεύθυνο για τα πολλά σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και μάλιστα πολλαπλώς ωφελημένο αφού πολλοί το προτιμούν λόγω της ευκολίας που παρέχει σε χώρο στάθμευσης.
Όσοι προσεγγίζουν το κέντρο και την αγορά ή το ΙΚΑ ή εργάζονται σε καταστήματα και τράπεζες της  ευρύτερης περιοχής χρησιμοποιούν και αυτοί τον συγκεκριμένο χώρο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και έτσι επικρατεί το αδιαχώρητο, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο.
Με την βεβαιωμένη λοιπόν την-από πολύ καιρό πριν-υποβάθμιση  του χώρου(γιατί αναβάθμισή του δέν είναι σίγουρα)και των προβλημάτων που δημιουργεί στούς παροικούντες  κατοίκους και  το σχολείο που βρίσκεται στις παρυφές του λόφου(Φιλίππειο) κάτω ακριβώς απο το ανοιχτό δημοτικό θέατρο ,το οποίο είναι και σχολείο ειδικής αγωγής για μαθητές με ειδικές ανάγκες,σκέφτηκα να προτείνω κάτι που ίσως ακουστεί και εφαρμοστεί από τους διοικούντες δημοτικούς άρχοντες.
Να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος το δεύτερο δημοτικό πάρκινγκ(επί αντιτίμου όμως) ,μόνο για ΙΧ επιβατικά οχήματα, της πόλης(εκτός Πέμπτηςπρωί και περιόδου εμποροπανηγύρεως)   και μ’ αυτόν τον τρόπο και αφού είμαστε ανίκανοι προς το παρόν να κάνουμε κάτι καλύτερο,ως δήμος και ως δημότες,να ελέγχουμε τουλάχιστον ότι θα σταθμεύουν  μόνο μικρα οχήματα(ΙΧ) και όχι φορτηγά και λεωφορεία και βυτιοφόρα καυσίμων(πιστεύω ότι δεν έχουν τις δεξαμενές γεμάτες όταν σταθμεύουν-όχι γιατί είναι άκρως επικίνδυνο αυτό και παράνομο και επεμβαίνει ο εισαγγελέας στις ευνομούμενες κοινωνίες ,όταν συμβεί,αλλά -γιατί οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους φοβούνται την κλοπή των καυσίμων)τα οποία και ρυπαινουν υλικά,ακουστικά και όπτικα(και πολιτισμικά).
Το κέρδος του δήμου λοιπόν θα είναι πολλαπλό.Οικονομικό,κυκλοφοριακό,ευταξίας και ελέγχου του χώρου,και εξυπηρέτησης των πολιτών ,δημοτών, εργαζομένων και περίοικων,επισκεπτών της περιοχής,θεατών του θεάτρου,ασφαλισμένων του ΙΚΑ  καθώς και πελατών τόσο του υπερκαταστήματος «Μασούτης»   όσο και του ξενοδοχείου «Πέλλα».Όλοι αυτοί σήμερα που γράφω δεν εξυπηρετούνται και αν εξυπηρετούνται αυτό γίνεται άναρχα,με κίνδυνο,χωρίς έλεγχο και σωστό σχεδιασμό και το κυριότερο με τεράστια ωφέλη σε λίγους.
Μερικές φωτογραφίες της σημερινής υπάρχουσας κατάστασης του χώρου:






Ο Γιαννιτσιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου